Published On: Fri, Feb 10th, 2017

PAPA: Ova Gospa superstar, koja svaki dan šalje novo pismo, nije katolkinja

Gospa nije šefica poštanskog ureda da svaki dan šalje različito pismo… poručio je između ostalog papa Franjo u razgovoru koji u idućem, 4000. broju objavljuje jezuitski časopis La Civiltà Cattolica.

Na pitanje zašto je izabrao tri marijanske teme za iduće dane mladeži, papa je kazao da su iz Južne Amerike zatražili takvu tematiku.

– Ali moramo govoriti o pravoj Gospi! Ne o Gospi šefici poštanskog ureda koja svaki dan šalje drukčije pismo kazujući: ‘Djeco moja, učinite to i onda drugi dan učinite drugo’. Ne, ta ne! Prava Gospa je ona koja generira Isusa u nešem srcu, koja je Majka. Ova moda o Gospi superstaru, koja je protagonistica i stavlja sebe u središte, nije katolkinja – kazao je Franjo ponovno se usprotivivši onima koji najavljuju razne Gospine poruke, piše Vecernji.hr.

– Koji je izvor moga spokoja? Ne, ne uzimam tablete za smirenje! Talijani imaju dobar savjet: da bi se živjelo spokojno, potreban je zdravi menefregizam (ravnodušnost). Ja nemam problema kažem li da mi je ovo što proživljavam potpuno novo iskustvo. U Buenos Airesu sam bio, priznajem, napetiji i zabrinutiji. Kada sam izabran za papu, dobio sam neko posebno iskustvo dubokog spokoja. Ne znam objasniti. Glede konklave, kažu mi da sam na kladionicama u Londonu bio na 42. ili 46. mjestu. Ja nisam predviđao da ću biti izabran. Ostavio sam u Buenos Airesu i pripremljenu homiliju za Veliki četvrtak. Novine su pisale da sam bio “king maker”, ali ne papa. U trenutku kada sam bio izabran jednostavno sam kazao: ‘Gospodine, idemo naprijed! – kaže papa./HMS/