Published On: Uto, pro 23rd, 2014

Papa osudio ‘bolesti Vatikana’ u obraćanju Rimskoj kuriji

Papa Franjo u ponedjeljak je u tradicionalnom obraćanju vatikanskoj administraciji izdvojio 15 “bolesti” kojih se Crkva i više svećenstvo, a posebno članovi Rimske kurije, moraju čuvati, osudivši sklonost površnosti, rivalstva, karijerizam, ogovaranja, klevete i neslogu.
Među bolestima od kojih kurija pati, Franjo je nabrojio “osjećaj besmrtnosti”, “duhovni Alzheimer”, “egzistencijalnu shizofreniju”, “kameno srce”, “lažni narcizam”, “sekularni egzibicionizam”, “suparništvo za slavu”, “smrtnu ozbiljnost” i “terorizam trača”, što sve rezultira “raštimanim orkestrom”.
Kurija je administrativni aparat Svete Stolice i njezino središnje upravno tijelo pomoću kojeg papa vodi Katoličku Crkvu.
Agencije navode da je Franjo u tradicionalnom božićnom obraćanju kurijalnim svećenicima u Klementinskoj dvorani Apostolske palače bio neobično oštar i da je po završetku govorio dobio hladan pljesak. Rijetko se tko smješkao.
Na početku govora odao je počast svim onim “nevidljivim” osobama koje omogućuju da Vatikan svakodnevno funkcionira.
Nakon što je kratko zahvalio kardinalima i biskupima na svim poslovima obavljenim tijekom protekle godine argentinski Papa je ocijenio da, kao i među svim ljudima i u kuriji ima “nevjere” prema Evanđelju te joj prijete bolesti koje treba naučiti liječiti.
“Bilo bi lijepo zamisliti Rimsku kuriju kao model Crkve, tijelo koje svakim danom sve više jedinstveno i skladno, složeno tijelo s mnogo različitih elemenata koji nemaju isti posao, ali su usklađeni u primjerenom, učinkovitom radu, unatoč različitostima među sobom”, naglasio je Franjo.
Ali prije liječenja treba biti svjestan bolesti, rekao je Papa, pozvavši biskupe i kardinale da dopuste Svetom Duhu da ih nadahne i ne oslanjaju se samo na svoje intelektualne i organizacijske sposobnosti.
“Svećenici su poput zrakoplova. Jedinstveni su kad padaju”, kazao je ne spomenuvši nijednog grešnika posebno. Franjo je nakon izbora za Papu u ožujku 2013. počeo duboku reformu kurije koja se bori s brojnim unutarnjim suprotnostima.
Završetak pontifikata Benedikta XVI. otkrio je u kuriji čitav niz intriga, sklonosti karijerizmu i spletkama iza Papinih leđa.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare