Papa: Neke zemlje sad ne žele Ukrajini dati oružje. Ukrajince se pretvara u mučenike

PAPA Franjo jučer je sugerirao da neke zemlje “igraju igre” s Ukrajinom tako što su joj prvo osigurale oružje, a onda počele razmatrati povlačenje iz svojih obveza.

Papa Franjo je svoje komentare dao u zrakoplovu na povratku s putovanja u francuski lučki grad Marseilles, dok je na sastanke s vođama, u Kijev, Moskvu, Washington i Peking, poslao svog izaslanika Mattea Zuppija.

Novinari su ga pitali je li frustriran što njegova nastojanja da uspostavi mir nisu uspjela, na što je odgovorio da osjeća “neku frustraciju”, a zatim je počeo nasumično pričati o industriji oružja i ratu.

“Čini mi se da interesi u ovom ratu nisu samo oni koji se odnose na ukrajinsko-ruski problem, već na prodaju oružja, trgovinu oružjem”, rekao je.

“Ne trebamo se igrati mučeništvom ovog naroda. Moramo im pomoći u rješavanju problema. Sada vidim da se neke zemlje povlače i ne žele dati Ukrajini oružje. Počinje proces u kojem će mučenici biti Ukrajinci i to je poprilično ružna stvar”, rekao je.

Glasnogovornik: Papa nije rekao treba li slati oružje Ukrajini

Upitan za pojašnjenje, vatikanski glasnogovornik Matteo Bruni rekao je da Papa ne zauzima stav o tome trebaju li zemlje nastaviti slati oružje Ukrajini ili ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Bilo je to promišljanje o posljedicama industrije oružja. Papa je kroz paradoks govorio da oni koji trguju oružjem nikada ne snose posljedice svojih izbora, već ih ostavljaju na naplatu ljudima poput Ukrajinaca, koji bivaju mučeni”, rekao je Bruni.

Brojne zemlje, uključujući SAD, suočavaju se s unutarnjim političkim pritiskom da zaustave ili ograniče potrošnju oružja poslanog Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski apelirao je u četvrtak na američke zakonodavce za nastavak potpore uslijed sumnji nekih republikanaca oko toga treba li Kongres odobriti veću pomoć.

Papa Franjo je generalno osudio međunarodnu trgovinu oružjem, ali je prošle godine rekao da je moralno legitimno da nacije isporučuju oružje Ukrajini kako bi pomogle zemlji da se obrani od ruske agresije.