PAPA: Multinacionalne kompanije i države grabe obradivu zemlju i osiromašuju

PAPA Franjo je primajući u četvrtak izaslanstvo FAO-a kritizirao multinacionalne kompanije i države zbog grabeža zemlje u siromašnim zemljama, preporučivši da se obiteljima koje žive od poljodjelstva pruži potpora.
“Multinacionalne kompanije i države grabe obradivu zemlju i to sve više zabrinjava. Ne samo da ratare lišava važnog dobra, nego izravno ugrožava suverenitet zemalja. Na mnogim područjima prehrambeni proizvodi odlaze iz zemlje a mjesno stanovništvo postaje dvostruko siromašnije jer nema ni hrane ni zemlje”, upozorio je.
Papa Franjo je smjerao na posebno čest slučaj u Africi, gdje zemlje poput Kine iskorištavaju velika prostranstva kako bi hranu izvozile na vlastito tržište.
FAO mora “ojačati projekte u korist obiteljskih tvrtka i poticati države da pravedno urede korištenje i vlasništvo nad zemljom”, rekao je, osudivši činjenicu da “žene u mnogim zemljama ne mogu posjedovati zemlju koju obrađuju”.
“Hvaljen budi”
U stilu koji najavljuje njegovu novu encikliku o ekologiji “Laudato si” (“Hvaljen budi”) koja će se objaviti 18. lipnja a imat će etičku i socijalnu notu, Papa iz Argentine je upozorio da se “poljoprivredni proizvodi koriste za hranu životinjama i za proizvodnju biogoriva”.
Nužno je veliko zalaganje međunarodne zajednice kako bi se “promijenio način života”, istaknuo je Sveti Otac. “Umjerenost se ne protivi razvoju, ona je njegov uvjet”.
Papa je u Vatikanu primio sudionike 39. zasjedanja UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) koja se upravo održava u Rimu.