Papa Mahmudu Abasu: Vi ste anđeo mira

Palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa papa Franjo je nazvao “anđelom mira” kada su se u subotu sastali u Vatikanu uoči kanonizacije dviju palestinskih redovnica.

Tijekom privatne audijencije, koja je trajala dvadesetak minuta, Mahmud Abas i papa Franjo su izmijenili darove u srdačnoj atmosferi.  Predsjednik Abas će u nedjelju ujutro prisustvovati kanonizaciji Mariam Bawardi (1846-1878), osnivačice prvog palestinskog karmelićanskog samostana u Betlehemu i Marie-alphonsine Ghattas (1843-1927), koja je inicirala red Saint Rosaire u Jerusalemu.

 Sporazum koji se odnosi na prava Katoličke crkve na palestinskim teritorijima, o kojem se pregovara već 15 godina, treba uskoro biti potpisan između Vatikana i “Države Palestine”, priopćila je u srijedu Sveta Stolica. Prema prvim informacijama, to potpisivanje je moguće ovog vikenda. Vatikan se prije dvije godine prilagodio formulaciji UN-a, koji je u studenom 2012. godine primio Palestinu kao državu promatrača, i izrazio žaljenje što ova država još nema. Vatikan održava delikatnu diplomaciju između Izraela i Palestinaca i katoličkih zajednica na obje strane u ovoj kolijevci kršćanstva koja je važno mjesto hodočašća.