Published On: Uto, pro 10th, 2019

Papa imenovao Filipinca na visoki položaj u Vatikanu

Papa Franjo je imenovao kardinala Luisa Antonija Taglea na istaknuti položaj u Vatikanu, što će vjerojatno povećati izglede tog Filipinca da jednog dana i sam postane papa.

Vatikan je objavio kako će se 62-godišnji nadbiskup Manile preseliti u Rim kako bi postao prefekt Kongregacije za evangelizaciju naroda koja nadzire rad Crkve u mnogim državama u razvoju. Tagle, popularan na Filipinima i diljem katoličkog svijeta, ranije je spominjan kao potencijalni kandidat za idućeg papu, pa i prije izbora pape Franje 2013.

Preseljenjem u Vatikan Franjo je Tagleu dao priliku da stekne iskustvo u vatikanskoj administraciji, što će mu pomoći pri potencijalnoj kandidaturi za katoličkog poglavara. Tagle je progresivni nadbiskup koji se s Franjom slaže po nizu pitanja poput siromaštva i imigracije. Bio je biskup filipinskog grada Imusa, a potom je postao nadbiskup filipinske prijestolnice.

Oko 80% stanovništva te otočne države su katolici, što je najveći postotak u Aziji.

Na Trgu svetog Petra nakon angelusa papa Franjo govorio je o sutrašnjem sastanku u Parizu. U obraćanju se osvrnuo i na razdoblje došašća i nadolazeće božićne blagdane.

Prema već ustaljenom običaju Papa je na svetkovinu Bezgrešnog začeća 8. prosinca predvodio tradicionalnu marijansku pobožnost na rimskom trgu Piazza di Spagna./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare