Published On: Ned, lis 5th, 2014

Papa Franjo: Želim doći u BiH

Sveti Otac Franjo kazao je mons. dr. Franji Komarici, biskupu banjolučkom da želi doći u BiH, ali da će vidjeti kada će to biti moguće.
Naime, Papa je jučer primio predsjednike europskih biskupskih konferencije koji su, uoči Sinode o obitelji, od 2. do 4. listopada 2014. održavali u Rimu svoje godišnje plenarno zasjedanje tijekom kojeg je raspravljano o obitelji i budućnosti Europe.
Nakon susreta predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. dr. Franjo Komarica, biskup banjolučki, izjavio je za Katoličku tiskovnu agenciju da je u svom kratkom susretu papi Franji kazao da ga očekuju u Bosni i Hercegovini u Sarajevu na što mu je papa Franjo odgovorio da svakako želi doći, ali da će vidjeti kada će to biti moguće. Dodao je i da je papa Franjo nadbiskupu barskom mons. Zefu Gashiju, koji je stajao do biskupa Komarice, spomenuo kako je dobro poznavao, sada pokojnog biskupa Mercedes-Lujana mons. Emilija Ognjenovića podrijetlom iz Crne Gore koji je bio suzareditelj na biskupskom ređenju sadašnjeg pape Franje, 27. lipnja 1992. u katedrali u Buenos Airesu.
U svom spontanom obraćanju papa Franjo je pozvao članove Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) da vrednuju obitelj kao dragocjeni izvor za pastoralnu obnovu te potaknuo da pastiri i vjernici rade zajedno u duhu poniznosti i iskrenog dijaloga. U tom duhu spomenuo je znakovita iskustva prisutna u različitim sferama života muškaraca i žena našega vremena koja bi trebalo povezati kako bi se uključilo i druge dijecezanske zajednice. Između ostalih, papa Franjo je spomenuo zaručnike koji ozbiljno žive pripravu za brak, bračne parove koji prihvaćaju djecu drugih bilo da ih privremeno udomljuju bilo da ih usvajaju, grupe obitelji koje se u župama ili u pokretima pomažu na putu života i vjere. Ukazao je i na potrebu potpore obiteljima, bilo da žive redoviti obiteljski život, bilo da doživljavaju probleme ili lomove. Na kraju je pozvao na vrednovanje suradnje između pastira i obitelji na polju odgoja.
centralna.ba
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare