‘PAPA FRANJO VRLO SMIREN I SRDAČAN’ Poljska premijerka razgovarala s papom Franjom o krizi u Ukrajini, prihvatu imigranata

Kriza u Ukrajini i prihvat imigranata u Europi, dva vrlo osjetljiva pitanja u Poljskoj, bila su u petak tema na audijenciji kod pape Franje poljske premijerke Ewe Kopacz, rekla je ona nakon razgovora, otkrivajući da joj se Papa učinio “vrlo umornim”.

“Učinio mi se vrlo smiren, srdačan ali umoran”, izjavila je ona novinarima, ocjenjujući da pontifikat pape Franje “predstavlja proljeće za Crkvu”. “Uvjerila sam Svetog Oca da ga volimo onoliko koliko smo voljeli Ivana Pavla II.”, rekla je ona.

Inovativni stil i povremene antiklerikalne primjedbe pape Franje ponekad nisu dobro primljeni u Poljskoj gdje neki vjernici žale za poljskim papom štovanim poput velikog junaka.

Kopacz se susrela i s tajnikom za međudržavne odnose Paulom Richardom Gallagherom. Po priopćenju Vatikana, cilj tih “srdačnih razgovora bio je provjera suradnje u pripremi” posjeta Poljskoj kamo Papa odlazi u srpnju 2016., povodom Svjetskog dana mladih.

“Spomenuta su neka etička pitanja, međunarodna situacija, a posebno ukrajinska kriza”, dodaje se u priopćenju.