Published On: Sri, ruj 2nd, 2015

Papa Franjo svećenicima: Oprostite ženama koje su izvršile pobačaj

Papa Franjo zatražio je u utorak da svi svećenici tijekom “Godine milosrđa” koja će početi u prosincu, oproste svim katolkinjama koje su izvršile pobačaj ili ga izazvale, pod uvjetom da se pokaju.
U poruci upućenoj organizatoru te “Svete godine” (jubilej), talijanskom prelatu Rinu Fischelli, Papa je u detalje iznio različite odredbe kako bi grijesi bili oprošteni što većem broju osoba, posebice bolesnicima ili zatvorenicima koji nisu u mogućnosti doći u katedrale i crkve da se pokaju.
No, najšokantnija odredba tiče se pobačaja. Papa izjavljuje da je “odlučio pružiti svim svećenicima, tijekom Svete godine, mogućnost odrješenja grijeha od pobačaja svima onima koji su ga izazvali i koji pokajnički za to traže oprost”.
Također za žene koje su pobacile, “oprost Boga svakoj koja se pokajala ne može se odbiti”, dodaje Papa, tim više ako traže da prime sakrament ispovijedi.
U tom pismu, Franjo izražava i senzibilitet spram žena koje su pobacile: “Dramu pobačaja neki proživljavaju površno, ne uzimajući u obzir teško zlo koje takav čin sadrži”.
No, dodaje on, “puno drugih, naprotiv, iako taj čin proživljavaju kao neuspjeh, smatraju da nemaju drugog izlaza. Mislim na sve žene koje su pribjegle pobačaju”.
Na drugu obljetnicu njegova izbora, 11. ožujka, papa Franjo je najavio održavanje izvanredne svete godine od 8. prosinca ove do 20. studenog 2016. godine.
Tijekom nje milijuni hodočasnika doći će u Rim, ali će se ona organizirati i u svim biskupijama na svijetu.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare