Published On: Čet, sij 16th, 2014

Papa Franjo primio privatnu audijenciju kardinala Puljića

Papa Franjo primio je danas u privatnu audijenciju nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića u pratnji njegovog bivšeg osobnog tajnika vlč. Josipa Kneževića koji se trenutno nalazi na postdiplomskom studiju u Rimu.
U srdačnom razgovoru, koji je trajao više od pola sata, Sveti Otac se prisjetio dosadašnjih susreta s kardinalom Puljićem, a prisjetio se i njegovog imenovanja prije 20-ak godina kao tada najmlađeg kardinala u Kardinalskom zboru. Sveti Otac je spontano razgovarao s kardinalom Puljićem o situaciji u ratom napaćenoj Bosni i Hercegovini s posebnim naglaskom na stanje Katoličke Crkve.
Nakon prikazivanja trenutnog političkog, društvenog i religijsko-duhovnog stanja te osobito situacije Katoličke Crkve u Bosni i Hercegovini, kardinal Puljić je upoznao Svetog Oca s inicijativom za održavanje Sinode Vrhbosanske nadbiskupije. Papa Franjo posebno je podržao inicijativu održavanja Sinode Vrhbosanske nadbiskupije koja je, u pastoralnom vidu, ohrabrenje u vjeri i nadi svećenika, redovnika i redovnica kao i cijelog puka Božjeg koji živi i djeluje na području ove dijeceze.
Tijekom susreta bilo je riječi i o povijesnoj činjenici da se tekuće 2014. godine navršava 100 godina od početka Prvog svjetskog rata koji je na neki način započeo u Sarajevu i koji je uvelike utjecao na mir i stabilnost cijele regije pa tako i sadašnje države Bosne i Hercegovine. Naglasili su potrebu da se tom prigodom uputi snažna poruka za mir i poziv na molitvu za mir jer je prošlo stoljeće bilo uistinu krvavo stoljeće u Europi i svijetu, a na poseban način u Bosni i Hercegovini. Sveti je Otac je naglasio da se mora nešto učiniti kako bi se i Europa i cijeli svijet ozbiljnije zauzeli za mir koji mora počivati na jednakim pravima svih naroda.