Published On: Sri, sij 22nd, 2014

Papa Franjo podupire povorku protiv pobačaja u SAD-u

Papa Franjo je u poruci koju je u srijedu objavio na Twitteru izrazio potporu američkim katolicima koji u srijedu sudjeluju u ‘nacionalnoj povorci za život’ organiziranoj u Washingtonu protiv liberalizacije pobačaja

‘U molitvi se pridružujem Povorci za život u Washingtonu. Neka nam Bog pomogne da poštujemo svaki oblik života, napose one najosjetljivije’, napisao je Jorge Mario Bergoglio.
Tako se pridružio 41. ‘Povorci za život’ koja podsjeća na odluku kojom je Vrhovni sud liberalizirao pobačaj u Sjedinjenim Državama.
Sveti Otac je u nedjelju bio uputio svoju potporu katoličkim prosvjednicima u Francuskoj koji su u Parizu sudjelovali u mirnoj prosvjednoj povorci protiv politike socijalističke vlade prema pobačaju.
Franjo se u vezi s pobačajem ne razlikuje od svog prethodnika Benedikta XVI. koji je na Twitteru podupro 40. povorku u Washingtonu.
Povorka za život je nastala u siječnju 1973. nakon odobravanja pobačaja u SAD-u. 22. siječnja 1973. američki Vrhovni sud je ocijenio da se uime prava na privatnost trudnoća može prekinuti dok fetus ne oživi.
U vrijeme pontifikata Benedikta XVI. veze američkih biskupa i demokratske administracije Baracka Obame bile su zategnute zbog ‘vrijednosti o kojima se ne može pregovarati’, naime o abortivnoj piluli i o braku osoba istoga spola. Koncem ožujka predsjednik Obama putuje u Vatikan gdje će se sastati s papom Franjom.


uskrs ephzhb