Published On: Pon, sij. 22nd, 2018

Papa Franjo o optužbama protiv čileanskog biskupa: Sve su to klevete, je li vam to jasno?

Po ulasku u zrakoplov 18. siječnja i neslužbenom obraćanju i blagoslovu koji je Papa dao posjetiteljima što su stajali nedaleko od samog zrakoplova, nekolicina čileanskih novinara postavila je pitanja Papi glede slučaja Juana Barrosa, biskupa iz Osorna. On je optužen za zataškavanje zlostavljanja koje je počinio o. Fernando Karadima.

Papa je dao izjavu radiju ADN u Čileu, govoreći da se ništa ne može utvrditi dok se ne nađu dokazi.

„Tek kada se budu iznijeli dokazi protiv biskupa Barrosa, onda možemo popričati. Ne postoji ni jedan jedini dokaz protiv njega. Sve su to klevete. Je li vam to jasno?”, istaknuo je Papa.

Ova je izjava u medijima dovela do raznih interpretacija zbog čega se službeno oglasio i kardinal O’Mally, nadbiskup Bostona.

Biskup Barros bio je tajnik o. Fernandu Karadimi, svećeniku kojeg je Crkva osudila za spolno zlostavljanje. Međutim, građanski sud u Čileu nije ga mogao osuditi jer je prošao rok zastare.

Podsjetimo, papa Franjo je prošli ponedjeljak doputovao u Čile što je još jedan u nizu njegovih posjeta Americi. Do sada je posjetio Meksiko, Ekvador, Boliviju i Paragvaj.

 

Papa se kod ovog posjeta javno ispričao zbog jednog dijela crkvenih službenika koji su povezani sa seksualnim skandalima u toj zemlji. Papa se u dijelu svog protokola susreo sa žrtvama seksualnog zlostavljanja.

Franjo je jasno obilježio ovaj put kritikom i javnom isprikom zbog onih crkvenih službenika koji su zlouporabili svoj položaj i u ugled.

“I ovdje, ne mogu izraziti bol i sram koju osjećam zbog nepopravljive štete nanesen djeci od nekih crkvenih službenika”, poručio je papa Franjo u svom službenom govoru pred predsjednicom Michelle Bachelet i drugim čileanskim visokim dužnosnicima.

Papa je u nedjelju završio sedmodnevnu turneju po Latinskoj Americi tijekom koje je posjetio Čile i Peru.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer