Published On: Fri, Aug 7th, 2020

Papa Franjo imenovao šest žena da nadziru financije Vatikana, jedna rođena u Hrvatskoj

Papa Franjo je imenovao šest žena koje će nadgledati financije Vatikana, a to je u neku ruku povijesni potez jer do sada u Katoličkoj crkvi ženama nisu dodjeljivane najvažnije uloge.

Imenovanja su važan korak u ispunjenju obećanja koje je papa dao, a to je da će žene postavljati na vrhovne pozicije.

Svih šest žena su Europljanke i imaju dobru pozadinu u financijskim poslovimaLeslie Ferrar iz Velike Britanije je čak bila blagajnica princa Charlesa. Iz Velike Britanije je još jedna žena, a ostale su Charlotte Kreuter-Kirchhof i Marija Kolak iz Njemačke, Maria Concepción Osácar Garaicoechea i Eva Castillo Sanz iz Španije.

Marija Kolak predsjednica je savezne udruge Deutsche Volksbanken i Raiffeisenbanken u Berlinu (BVR)

Gospođa Kolak je rođena u Đakovu, 1970. godine, a poziciju predsjednice preuzela je 1. siječnja 2018. godine dok je od 2016. godine članica upravnog odbora Berliner Volksbank. Prije toga je završila napredni program managementa na Harvard Business School Executive Education.

Od 1998. radi u Berliner Volksbank na raznim pozicijama, kao direktorica marketinga, zamjenica odjela za prodaju, čelnica financijskog centra pa zatim centra za nekretnine. Toliko se o njoj može doznati s mrežne stranice banke. Udana je i ima troje djece, doznaje Jutarnji list s Vatican newsa.

Njezine su trenutačne obveze, kao predsjednice, da upravlja smjerom Volksbanka, a odgovorna je za sve institucije od “Husuma do Lake Constance s više od 150.000 zaposlenih”, kako piše Süddeutsche Zeitung.

Muškarci su do sada činili svih 14 članova Ekonomskog vijeća. Prema Statutu u Vijeće moraju biti uključeni 8 biskupa koji su uvijek muškarci i sedam osoba/laika koji mogu biti bilo kojeg spola. Papa se ipak odlučio za pet financijski sposobnih žena i jednog laika – bivšeg generalnog direktora Generali talijanske osiguravajuće kuće Alberta Minalija.

Šest žena je prilično velika kvota. Ali ono što je bitno je da su upravo one dio grupe koja nadgleda financijske aktivnosti Vatikana. Očigledno je da je to jedna odlična grupa, rekao je službenik Nacionalnog katoličkog vijesnika u Vatikanu za The Guardian.

Zanimljivo je i da imenovanja dolaze u razdoblju kada se Vatikan bori s financijskim problemima koji su dodatno pogoršani posljedicama pandemije koronavirusa i naglim padom posjeta vatikanskim muzejima, prenosi Klix.ba.

Za vrijeme Franjinog papinstva još dvije žene su uspjele ući u Katoličku crkvu, a to su Barbara Jatta koja predvodi muzeje i Francesca Di Giovanni podtajnica državnog tajništva.