Published On: Pon, sij 1st, 2018

Papa Franjo čestitao blagdane neočekivnom fotografijom

Papa Franjo je ove godine odlučio napraviti neočekivanu čestitku koja će sigurno rastužiti mnoge i natjerati na razmišljanje.

Na čestitkama se nalazi fotografija japanskog dječaka koji stoji u redu čekajući da kremira svog brata kojeg je nosio mrtvog na leđima. Riječ je o vrlo malom djetetu koje nije starije od četiri godine.

“Fotografiju je napravio američki fotograf Joseph Roger O’Donnell nakon što je bačena atomska bomba na Nagasaki. Dječakova tuga izražena je samo na njegovim usnama koje grize do krvi”, stoji na poleđini uz njegov potpis i poruku “Plod rata”.

Ova čestitka oslikava papinu borbu protiv “Trećeg svjetskog rata” današnjice, što se odnose na brojne ratove koji bjesne širom svijeta. Upozorava na patnju koju doživljavaju djeca tokom konflikata, te opasnost od njihovog pretvaranja u vojnike.

Također, simbolika Nagasakija odnosi se na prijetnju od nuklearnog konflikta nakon što su odnosi između SAD-a i Sjeverne Koreje zategnuti i zaprijetile da će iskoristi nuklearno oružje, piše Klix.ba .

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare