Published On: Čet, ožu 21st, 2013

PAPA FRANJO: 'Celibat se može promijeniti'

U intervjuu koji je prošle godine dao još kao argentinski kardinal Bergoglio, papa Franjo je sugerirao da se pravila Katoličke crkve oko celibata ‘mogu promijeniti’, ali i napomenuo da ta pravila zasad važe te da bi svećenici koji nisu u stanju održati celibat trebali napustiti službu. Papa Franjo je u intervjuu objavljenom u knjizi ‘O nebu i zemlji’ na španjolskim jeziku pohvalio i svećenike Pravoslavne crkve kao ‘vrlo dobre’, bez obzira na to što su u braku, te konstatirao da je zalaganje za ukidanje celibata u Katoličkoj crkvi izraz ‘određenog pragmatizma’.
Budući papa, tada još nadbiskup Buenos Airesa, razgovor je započeo anegdotom iz svoje mladosti, priznavši da se kao sjemeništarac zaljubio u djevojku: ‘Začarala me djevojka koju sam upoznao na vjenčanju svojeg ujaka. Iznenadila me njena ljepota, njena intelektualna briljantnost, pa sam neko vrijeme doista bio ludo zaljubljen u nju. Stalno sam razmišljao o njoj i kada sam se s vjenčanja vratio u sjemenište, tjedan dana se uopće nisam mogao moliti jer mi je samo ta djevojka bila u glavi.’
Papa Franjo je priznao da je tada morao izabrati između djevojke i svećeničkog poziva, kao i to da ima razumijevanja za one koji bi izabrali ljubav, kako prenosi američki NBC. Za njega je celibat ‘pitanje discipline, a ne vjere’ te se ‘može promijeniti’. Svećenicima koji prekrše celibat savjetuje da donesu odluku o svojem životu jer se inače ‘stvara dvostruki život i laž’.