Papa Franjo će simbolično pustiti tri bijela goluba mira donesena iz Mostara

Više od 10.500 Hercegovaca će organiziranim prijevozom u subotu doći u Sarajevo da bi dočekali poglavara Katoličke crkve, papu Franju.

Pod otvorenim nebom na Koševu, sa Svetim Ocem, u zajednici od preko 65.000 duša, Hercegovci će se molit za mir i jedinstvo svoje zemlje. Ovo je, između ostaloga, za Anadolu Agency kazao generalni vikar Mostarsko-duvanjske i Trebinsko-mrkanjske biskupije don. Željko Majić.

Hercegovina je, kako Majić ističe, za papin dolazak već odavno sprema, jer su se tehničke pripeme počele raditi još 15. travnja, kada je papa i službeno najavio svoj dolazak u BiH.

Povijesni događaj

“Kada smo 1. veljače čuli da papa kani doći 6. lipnja u Sarajevo i pročitali njegovu nakanu i njegovu poruku u kojoj je rekao ‘Ako Bog da, 6. lipnja došao bih u Sarajevo i BiH da pokažem svoju blizinu i vjernicima i narodima koji tamo žive i da pozovem na mir i zajedništvo’. Mi smo pozvali naše vjernike, naše biskupije, a monsinjor biskup Ratko Perić je uputio pismo dobrodošlice Svetom Ocu i pozvao je vjernike da mole za taj dar s kojim papa dolazi”, kazao je don. Željko Majić, ističući kako svaki papin dolazak znači radost za srce svakog vjernika, jer papa dolazi uvijek s nekom porukom i dolazi s darom.

“Sada nam papa Franjo dolazi s porukom mira i moto pod kojim dolazi u glavni grad naše zemlje je ‘mir vama’”, rekao je Majić, napominjući kako je ovaj dar napaćenoj Bosni i Hercegovini itekako potreban.

Papa Ivan Pavao II, kako je podsjetio, BiH je pohodio 1997. godine s molitvom mira, nakon ratnih stradanja. Sada je, kako naglašava, za napredak zemlje prijeko potreban mir i jedinstvo, za što će se papa Franjo moliti sa cjelom zemljom.

 Papa Franjo će simbolično pustiti tri bijela goluba mira donesena iz Mostara

Prema pismu pape Franje, kako kaže Majić, na Koševu će se moliti da se mir nastani u svim srcima, ali i na ovim nemirnim prostorima. Da je to želja svih bh građana pokazala je i činjenica da je papi Franji poziv za dolazak u BiH, pored kardinala Vinka Puljića, odmah nakon izbora uputilo i Predsjedništvo BiH, kojem je itekako potrebno zajedništvo, da bi zemlju doveli do prosperiteta. Stoga je ovaj papin pohod BiH od višestrukog značaja i nedvojbeno će 6. lipnja 2015. biti upisan u novijoj povijesti našeg doba.

Molitvom Svetog Oca, pape, s biskupima i svećenicima te brojnim vjernicima od preko 65.000 ljudi, Koševo će u subotu biti crkva na otvorenom, s najjačom skupnom molitvom za sve ono što je prijeko potrebno narodima BiH.

“Da bi se izgradio mir u jednom prostoru, sada u našoj državi, onda je potrebno da tu kuću mira zatemeljaš, a temelji kuće mira jesu istina i pravda. I temelj i zidovi. Ako nema istine i pravde onda nema ni pravoga istinskoga mira. Zato ja smatram da bi svoja srca trebali otvoriti i oni koji budu papu dočekali, a nisu katolici. Zapravo, svi govorimo o miru, svi se zaklinjemo u mir i svi želimo mir. Stoga, trebamo otvoriti svoja srca, a ne samo objektive kamera i fotoaparata, kako bi jedna lijepa slika otišla u svijet. Mi moramo otvoriti svoje srce i početi graditi pravu kuću mira od ove zemlje Bosne i Hercegovine, a to je, kako rekoh, na istina. A istina je da je ovo zemlja u kojoj žive tri konstitutivna naroda. To je istina ove zemlje, a onda pravda, a pravda ove zemlje i koju ova zemlje traži jeste da u njoj svatko ima pravo živjeti u slobodi i jednakopravnosti. Onda kad to posložimo, možemo stavljati krov i govoriti o kući mira i zemlji Bosni i Hercegovini.”

To je ono o čemu će, prema riječima don. Majića, u Sarajevu govoriti papa Franjo. Stoga je pozvao sve vjernike da radosno pođu u Sarajevo i s papom mole da BiH bude plodno tlo i da poruka mira zaista pronađe svoje mjesto u srcima svih ljudi koji na ovim prostorima prebivaju. Onima koji iz bilo kojeg razloga nisu u mogućnosti ići na duhovno sjedinjenje u glavnom gradu BiH poručuje neka otvorenog srca mole u mjesnim crkvama ili svojim domovima.

Tri mostarska goluba mira letjet će bh nebom

Pored velikog misnog slavlja pod otvorenim nebom na Koševu, papa Franjo će se susresti s drugim duhovnim staležima, ali i s mladeži BiH, te posjetiti Centar za mlade Ivan Pavao II.

U sklopu svoga posjeta među 9 točaka papa Franjo će sudjelovati i na međureligijskom susretu na Kovačićima, ali će se i kao državni čelnik jedne suverene države Vatikana susresti s čelnicima naše zemlje u zgradi Predsjedništva BiH. Tu će papa Franjo simbolično pustiti i tri bijela goluba mira donesena iz Mostara, da za tri konstitutivna naroda slobodno lete bh nebom.