PAO U DEPRESIJU Bevanda nema s kim razgovarati, kataklizma u BiH traje predugo

SARAJEVO – Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda tvrdi da sve što se događa u Federaciji BiH, uključujući i ugrožavanje isplate tranše Međunarodnog monetarnog fonda, za njega nije neočekivano, jer, kako kaže, ova kataklizma u FBiH traje predugo. “U svemu tome nema koncepta i vizije kako riješiti probleme”, rekao je Bevanda.
Komentirajući situaciju oko procedure usvajanja jedinstvenog zakona o povoljnijem umirovljenju u FBiH, što je uvjet MMF-a za isplatu naredne tranše iz standby-aranžmana sa BiH, Bevanda je rekao da MMF traži uštede na proračunskim pozicijama i da su za boračku populaciju određeni gabariti, ali da je problem u preraspodjeli.
“Bit je da je zakon donesen uz konsultacije sa samo jednom boračkom komponentom, odnosno udruženjima Armije BiH i normalno je da su legalni predstavnici hrvatskog naroda u Parlamentu FBiH glasali protiv zakona, ali ne i protiv aranžmana sa MMF-om”, istaknuo je Bevanda.
Prema njegovim riječima, nedobijanje naredne tranše od MMF-a neće ugroziti Proračun BiH, ali hoće proračun Republike Srpske i FBiH, jer ta i sredstva od Svjetske banke idu proračunima entiteta.
“Republika Srpska je ispunila sve uvjete iz standby-aranžmana sa MMF-om, a problem je ponovo u FBiH, gdje ima puno više problema”, naglasio je Bevanda.
Upitan šta bi odgovornim u FBiH preporučio kao moguću rezervnu varijantu ukoliko ne dođe do isplate tranše MMF-a, Bevanda kaže da ne zna kome bi bilo šta u FBiH preporučio, jer je problem u tome što u u tom entitetu nema sa kim razgovarati.
srna/dnevno.hr