Published On: Sri, ožu 12th, 2014

Pao Prijedlog zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić kazao je danas novinarima u Sarajevu da je ovo ministarstvo izradilo Prijedlog zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, ali članovi Zajedničke komisije za obranu i sigurnost iz Republike Srpske nisu dali podršku, iako su predstavnici u Vijeću ministara BiH iz RS-a podržali ovaj zakon.

”Blokada ovog zakona u Paralamentu BiH će biti vrlo loša prvenstveno po imidž i gospodarstvo BiH. Lako se možemo naći na crnoj listi na kojoj su Iran i Sjeverna Koreja i da sve transakcije iz BiH, a to znači prvenstveno gospodarskih subjekata i tvornica, moraju proći vrlo komplicirane i spore provjere koje će ugroziti proizvodnju u BiH”, pojasnio je Radončić.

Objasnio je to primjerom da će bh. kompanije svaku uplatu koja ide zemljama Europske unije u bankama EU morati prolaziti detaljne provjere da li je novac potekao iz sumnjivih transakcija, a sve to primjenjivat će se i na građane jer će svaka transakcija imati veliki zastoj i to će se ticati građana oba entiteta.

Najavio je da će Ministarstvo sigurnsoti BiH ostati vrlo otvoreno za svaku vrstu dijaloga, ali sada se čeka šta će o svemu reći Odbor eksperata Vijeća Europe za sprječavanje pranja novca i financiranje terorizma (Moneyval) i da li će BiH staviti na tu listu.

S obzirom na to da su predstavnici iz Republike Srpske u Komisiji koja je danas zasjedala tvrdili da zakon znači prijenos nadležnosti s entiteta RS-a na BiH, Radončić je kazao da je urađen ozbiljan nacrt ovog zakona i činjenica da su ga tri ministra iz RS-a prihvatila u Vijeću ministara jamči da je to bila korektna verzija i da nije bilo prijenosa nadležnosti.

”Njihovi strahovi da im mi “otimamo” nadležnost nisu realni”, zaključio je Radončić.

Naime, Bosna i Hercegovina mogla bi se uskoro naći na međunarodnoj crnoj listi zbog neispunjavanja obaveza na planu borbe protiv pranja novca i financiranja terorizma, a posljedice toga mogli bi osjetiti njenu građani.

Ključne obavaze koje BiH još nije ispunila jesu usvajanje zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, koji je Vijeće ministara BiH nedavno jednoglasno utvrdilo i uputilo u parlamentarnu proceduru, te izmjene Kaznenog zakona BiH u ovom segmentu, koje nisu prihvaćene u parlamentu.