Published On: Wed, Jun 15th, 2016

Pandurević: Evo ja prva ne plaćam RTV taksu, što bi kad servis radi protiv mene…?

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razmatrali su danas Prijedlog zakona o javnom radiotelevizijskom sistemu u prvom čitanju, a poslanici su uz isticanje potrebe za rješenje ovog pitanja iznijeli i brojne primjedbe.

 

Zakonsko rješenje predložili su klubovi poslanika Predstavničkog doma Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB) zbog potrebe, a kako su kazali Amir Fazlić (SDA) i Mirsad Đonlagić (SBB), da se pitanje trajnog i održivog finansiranja sistemski riješi.

 

Javni RTV emiteri u BiH do 30. juna mogu naplaćivati RTV taksu putem telekom operatera, a potom će se ponovo naći u situaciji da to neće moći činiti.

 

Fazlić je ponovio da su predlagači spremni uvažiti amandmane koji bi popravili tekst ovog zakona zbog čega su i predložili da se zakon razmatra u redovnom zakonodavnom postupku.

 

Predloženo rješenje predviđa uvođenje naplate RTV takse putem kablovskih operatera zbog čega je i predloženo da Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) dostavi informaciju o broju kablovskih emitera, a prema nekim podacima u BiH ima 330.000 domaćinstava koja koriste kablovsku televiziju.

 

Zakon predviđa uspostavljanje fondova te je rečeno da će se javni RTV servisi primarno finansirati prihodima od RTV taksi ili sredstvima koje prikupe fondovi koje mogu osnovati entiteti, odnosno Brčko Distrikt BiH, ali članovi Komisije danas su ocijenili da taj segment nije dovoljno razrađen te da ostaje nejasno šta će biti ukoliko fondovi ne budu uspostavljeni.

 

Upravo uspostavljanje fondova najviše je sporno poslanicima, koji tvrde da to nije dovoljno definirano, ali predlagači ističu da se sve te nejasnoće mogu popraviti u amandmanskoj fazi do razmatranja zakona u drugom čitanju.

 

Poslanici su saglasni da se javni RTV sistemi nalaze u teškoj situaciji te da je vrijeme da se pitanje naplate RTV takse riješi, ali poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Nikola Lovrinović ističe da i u postojećem zakonu postoji mogućnost naplate.

 

Dopredsjedavajuća Doma Borjana Krišto (HDZBiH) istaknula je da je za sistemske izmjene zakona kako bi se osiguralo da javni servisi budu objektivni i učinkoviti u kreiranju javnog mnijenja te je zatražila od Kolegija Doma da se pokuša i kroz ovaj zakon, iako je predložen od jednog naroda, naći rješenje za finansiranje javnih RTV sistema.

 

Šefica Kluba poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandra Pandurević smatra da javni RTV servis trebaju plaćati svi, a ne kontrolirati niko, dodajući da u Evropi gdje postoji pretplata servisi nemaju pravo na marketing.

 

Podvlači da ni sama ne plaća pretplatu jer osjeća da kada plaća tu taksu, plaća jedan RTV servis koji “otvoreno radi protiv mene i naše fizičke sigurnosti”, najavljujući da će kad bude tužena od suda platiti taksu.

 

Njezin kolega iz Kluba i predsjedavajući Doma Mladen Bosić je kazao da niko u Predstavničkom domu nije protiv uspostavljanja reda u RTV sistemu, ali je jasno naglasio da iz SDS-a nisu za finansiranje sistema “koji poziva na naš linč”.

 

S druge strane dopredsjedavajući Doma Šefik Džaferović (SDA) pozvao je poslanike da podrže zakon u prvom čitanju, da sva lična i stranačka nezadovoljstva ostave postrani i izdignu se iznad toga te ponude odgovor na pitanje finansiranja RTV sistema, jer ukoliko se to ne uradi o posljedicama ne želi ni razmišljati.

 

Smatra da se u amandmanskoj fazi može doći do najboljeg teksta koji će biti presjek političke volje ovog doma i tako osigurati funkcioniranje javnog RTV sistema.

 

Džaferović podsjeća da se RTV taksa u BiH ubire putem direktne naplate i putem računa telekom operatera, dodajući da problema ne bi ni bio da se kablovska mreža nije razvila i tako se izgubili pretplatnici.

 

– Ovaj zakon pokušava da dovede sve u istu ravan kako je bio prije 10 godina kada je zakon donesen. Da je kablovska mreža tada bila ovako razvijena, naplata takse putem kablovskih operatera i tada bi bila uvedena – zaključio je Džaferović.

 

Postojeći zakon na snazi je od 2005. godine, a u godinama koje su uslijedile pokazala se njegova manjkavost zbog čega je više puta istaknuto da je izmjena zakona način za pronalazak trajnog rješenja.

 

O ovom zakonu poslanici će se izjasniti nakon što završe raspravu o svim tačkama dnevnog reda.