Published On: Pon, pro 12th, 2016

PALMIRA JE PALA: ISIL-ovi ratnici nezaustavljivo ''gaze'' Sirijom


Borci ISIL-a u posljednjih pet dana u Siriji pokrenuli su silovitu ofanzivu, ostvarili niz pobjeda, uništili veliki broj tehnike, zarobili ili ubili veliki broj sirijskih i savezničkih vojnika, a preostale nagnali u panični bijeg.

Najznačajniji plijen je svakako ponovno zauzimanje povijesnog grada Palmire, odakle su protjerani u ožujku nakon što je Sirijskoj vojsci značajnu vojnu pomoć u zrakoplovstvu i tehnici pružila Rusija.
Izgleda kako je ovaj put ruska pomoć izostala što je rezultiralo iznenađujućim rasulom u redovima Sirijske vojske i njihovih saveznika koji su bili stacionirani u samom gradu i punktovima po strateškim mjestima na prilazima Palmiri.
Na internetu je ISIL već objavio video scene bezglavog bježanja i pregaženih položaja branitelja, zauzetog grada i zarobljenih Iračana koji su ratovali na strani vladinih snaga. U informacijama koje se objavljuju na internetu, navodi se gubitak cjelokupne iračke brigade koja je ratovala na strani sirijske vojske.
Prema prvim informacijama SAA i saveznici izgubili su oko 30-tak tenkova, 6 borbenih oklopnih transportera (BMP), 6 haubica od 122 mm, 7 vozila s teškim strojnicama i mnoštvo druge opreme i oružja. Navodno je oko 80% stanovništva uspjelo pobjeći iz grada prije ulaska vojnika ISIL-a, a neslužbeno su među prvima koji su napustili grad bili Rusi koji su također bili stacionirani u Palmiri.
Vladini mediji pišu kako u pomoć dolaze nove postrojbe i navode izjave Ruskog ministarstva obrane kako teroristima neće dopustiti da ostanu u Palmiri …

S druge strane, ISIL nije stao na ovome, već je krenuo s napadom na trenutno najveću zračnu bazu Tiyas, smještenu 60-tak kilometara zapadno od Palmire. Iz ove zračne baze su već evakuirani svi vojni zrakoplovi i helikopteri.

U pokušaju da objasne ovaj poraz, već su se pojavile informacije kako su par dana prije početka napada, Amerikanci aktivno ometali radio veze od Al-Rake do Palmire. Navodno su na ovaj način ISIL-ovci uspjeli neopaženo da prebace oko 5000 vojnika i pokrenu ofanzivu. Snage Islamske države koje sudjeluju u napadu navodno su došle iz Iraka uzmičući pred ofanzivom Iračkih snaga na grad Mosul.
Već danima je glavnina sirijskih snaga koncentrirana na zauzimanje Alepa u čemu im značajnu pomoć pruža rusko zrakoplovstvo, artiljerija i vojni koordinatori na terenu. Ovo su na najbolji način iskoristili borci Islamske države koji su brzim koordiniranim napadima prouzročili raspad sustava obrane nemotiviranih i slabo obučenih postrojbi koje su branile Palmiru.
Kako će se dalje razvijati situacija na terenu, prvenstveno ovisi o brzini premještanja snaga Sirijske vojske i saveznika na ovo ratište, kao i mogućnosti ruskih postrojbi na terenu da pronađu visoko vrijedne mete za svoje zrakoplove. Dosadašnji su primjeri pokazali kako Sirijska vojska brzo gubi teritorij, a sporo ga vraća, tako da predstoji dugotrajno i iscrpljujuće ratovanje na ovom dijelu sirijskog ratišta. (Bljesak.info)

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>