Published On: Pon, stu 29th, 2021

PALMER U SARAJEVU: “Ja predstavljam SAD i kada se obraćam javnosti, govorim u ime politike SAD-a”

U zgradi Delegacije Europske unije u Sarajevu jutros od 7:00 traju razgovori diplomata o izbornim reformama. O tome je američki izaslanik Matthew Palmer govorio u kratkoj izjavi za medije.

Palmer je odgovorio na pitanje sarajevskih novinara o tome da li su on i Angelina Eichhorst na neki način pristrani u posredovanju dogovora političkih stranaka.

“Ja predstavljam SAD i kada se obraćam javnosti, govorim u ime politike SAD-a. Angelina i ja nismo tu s nekim određenim planom ili projektom. Mi samo želimo pomoći političkim strankama da dođe do dogovora kako bi se došlo do poboljšanja funkcioniranja institucija i da bismo pomogli BiH na njenom putu naprijed”, rekao je on.

Inače, u zgradi Delegacije Europske unije u Sarajevu na razgovorima su bili šef Delegacije Johann Sattler, američki veleposlanik Eric Nelson, američki izaslanik zadužen za Izborni zakon Matthew Palmer, visoki predstavnik Christian Schmidt, a potom i predstavnica EU Angelina Eichhorst, prenosi Klix.ba.

Palmer je rekao da su on i drugi partneri BiH iz EU i SAD-a danas tu kako bi podržali nastojanje postizanja dogovora o ustavnoj i izbornoj reformi naglašavajući važnost tih promjena.

Oni su razgovarali s Vehidom Šehićem iz koalicije Pod lupom i predsjednikom SIP BiH Željkom Bakalarom.

“Prvi sastanak koji smo imali je fokusiran na integritet izbornog procesa, važnosti praćenja preporuka. Esencijalno je da izborni proces uspije u Parlamentu i da izbori u BiH budu korektni, fer i transparentni. Važno je da građani budu sigurni da njihov glas znači i da se vrati povjerenje u izborni proces, da građani ponovo počnu vjerovati da se njihov glas čuje i da je bitan”, rekao je on.

Prije obraćanja Palmera, obratili su se i Šehić i Bakalar, koji su rekli da su diplomate upozorili da izborne reforme moraju biti završene čim prije da bi sve bilo spremno za opće izbore sljedeće godine, a poručili su i kako oni još uvijek nemaju nikakav papir na stolu.

guest
nije obvezno
3 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Anonimac

Razgovarali čak i sa predstavncima koalicije “Pod lupom” 😎 😎 😎 ?!

Da li da plačem, da se smijem ili da ipak provjerim burekiće, da mi ne zagore 🙂 ?!

Smokin JoeX

Imaš personalne interese u srbiji, Rio Tinto kojoj si blizak želi rudnik tamo. Još žena ti srbkinja! Među njima si cijeli život

Anonimac

Jbg, Sejdo ne misli tako. Reče on juče da ti ne predstavljaš politiku SAD