Published On: Pon, stu 29th, 2021

PALMER U SARAJEVU: “Ja predstavljam SAD i kada se obraćam javnosti, govorim u ime politike SAD-a”

U zgradi Delegacije Europske unije u Sarajevu jutros od 7:00 traju razgovori diplomata o izbornim reformama. O tome je američki izaslanik Matthew Palmer govorio u kratkoj izjavi za medije.

Palmer je odgovorio na pitanje sarajevskih novinara o tome da li su on i Angelina Eichhorst na neki način pristrani u posredovanju dogovora političkih stranaka.

“Ja predstavljam SAD i kada se obraćam javnosti, govorim u ime politike SAD-a. Angelina i ja nismo tu s nekim određenim planom ili projektom. Mi samo želimo pomoći političkim strankama da dođe do dogovora kako bi se došlo do poboljšanja funkcioniranja institucija i da bismo pomogli BiH na njenom putu naprijed”, rekao je on.

Inače, u zgradi Delegacije Europske unije u Sarajevu na razgovorima su bili šef Delegacije Johann Sattler, američki veleposlanik Eric Nelson, američki izaslanik zadužen za Izborni zakon Matthew Palmer, visoki predstavnik Christian Schmidt, a potom i predstavnica EU Angelina Eichhorst, prenosi Klix.ba.

Palmer je rekao da su on i drugi partneri BiH iz EU i SAD-a danas tu kako bi podržali nastojanje postizanja dogovora o ustavnoj i izbornoj reformi naglašavajući važnost tih promjena.

Oni su razgovarali s Vehidom Šehićem iz koalicije Pod lupom i predsjednikom SIP BiH Željkom Bakalarom.

“Prvi sastanak koji smo imali je fokusiran na integritet izbornog procesa, važnosti praćenja preporuka. Esencijalno je da izborni proces uspije u Parlamentu i da izbori u BiH budu korektni, fer i transparentni. Važno je da građani budu sigurni da njihov glas znači i da se vrati povjerenje u izborni proces, da građani ponovo počnu vjerovati da se njihov glas čuje i da je bitan”, rekao je on.

Prije obraćanja Palmera, obratili su se i Šehić i Bakalar, koji su rekli da su diplomate upozorili da izborne reforme moraju biti završene čim prije da bi sve bilo spremno za opće izbore sljedeće godine, a poručili su i kako oni još uvijek nemaju nikakav papir na stolu.

guest
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
8 mjeseci prije

Razgovarali čak i sa predstavncima koalicije “Pod lupom” 😎 😎 😎 ?!

Da li da plačem, da se smijem ili da ipak provjerim burekiće, da mi ne zagore 🙂 ?!

Smokin JoeX
Smokin JoeX
8 mjeseci prije

Imaš personalne interese u srbiji, Rio Tinto kojoj si blizak želi rudnik tamo. Još žena ti srbkinja! Među njima si cijeli život

Anonimac
Anonimac
8 mjeseci prije

Jbg, Sejdo ne misli tako. Reče on juče da ti ne predstavljaš politiku SAD