Published On: Tue, Sep 3rd, 2019

PALMER: Daytonski sporazum nikad nije bio zamišljen kao fiksni okvir

Novoimenovani specijalni američki predstavnik za Zapadni Balkan Matthew Palmer na marginama Bledskog strateškog foruma komentirao je i budućnost Bosne i Hercegovine.

Palmer je izjavio da je najveći diplomatski uspjeh u regiji bio Daytonski mirovni sporazum koji je zaustavio rat u BiH.

“Daytonski sporazum nikad nije bio zamišljen kao fiksni okvir, nego kao okvir koji se mijenja. No, ja sam skloniji evoluciji nego revoluciji utjecaja tog sporazuma”, kazao je Palmer za Delo, te dodao je Daytonski sporazum “još živ”.

Američki dužnosnik je pred novinarima izrazio nadu da će lideri u BiH što prije pronaći kompromis, prenosi Klix.

“U BiH trebamo neku vrstu političke reforme koja će podržati snažne i funkcionalne institucije na državnoj razini i na razini FBiH. Posvećen sam partnerskom radu s vlastima na svim razinama “, poručio je Palmer.

Što se tiče približavanja BiH ka članstvu u NATO-u, Palmer je istaknuo da slanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) ne znači članstvo već bolja i kvalitetnija suradnja.

On je kazao da slanje ANP-a predstavlja jačanje sektora obrane i sigurnosti, a da odluka o članstvu u NATO savezu dolazi mnogo iza toga.

“Bit će dosta prilike za političare u BiH da razgovaraju o tome”, rekao je Palmer.

Na Bledu će visoki dužnosnici razgovarati o situaciji u državama Zapadnog Balkana te euroatlantskim integracijama tih zemalja