Published On: Sri, sij 13th, 2021

PALMER: Administracija Bidena će imati isti pristup Balkanu

Specijalni izaslanik američkog državnog tajnika za Zapadni Balkan Matthew Palmer izjavio je da će administracija novoizabranog predsjednika SAD-a Joea Bidena i dalje imati isti pristup Balkanu, “stabilan i kontinuiran”, kao i sve prethodne administracije.

Palmer je za Radioteleviziju Albanije izjavio da od nove kosovske vlade, formirane poslije izbora sljedećeg mjeseca, očekuje da ”procijeni pristup dijalogu” sa Beogradom, prenosi RTS. Sjedinjene Države pozdravljaju novu vladu koja će biti formirana na izborima 14. veljače na Kosovu i bit će joj partner, dodao je Palmer, koji od nje očekuje da se bavi različitim temama i pitanjima u interesu građana i mira u regiji.

Bit ćemo dobar partner ovoj vladi kao i prethodnim vladama na Kosovu. Vjerujem da će biti važno da se ova vlada pozabavi nekim pitanjima koja i dalje predstavljaju izazov, uključujući vladavinu zakona, transparentno i odgovorno upravljanje, poticanje ekonomskog rasta i razvojnih mogućnosti za strane investitore, ocijenio je on.

To je prilika da se vidi da imaju živu ekonomiju koja omogućava mladim ljudima da vjeruju da je njihova budućnost bolja na Kosovu nego u emigraciji, rekao je Palmer. /HMS/


uskrs ephzhb