Published On: Fri, Jun 7th, 2013

Paljenje džamije: Devet oslobođeno

Kako je rekla zamenica javnog tužioca Milica Sandić, tužilaštvo je odustalo od krivičnog gonjenja Ljubomira Stankovića, Marka Đorđevića, Dragana Mijatovića, Aleksandra Stevića, Vojislava Majstorovića, Milana Majranovića, Uroša Jonića, Adama Niševića i Marka Radisavljevića.

U odnosu na ostale okrivljene optužnica je precizirana i oni se terete za krivično delo učestvovanje u grupi koja vrši nasilje.

Advokati optuženih tražili su dodatno vreme da se izjasne o optužnici, pa će suđenje biti nastavljeno 3. srpnja. 

Preostali optuženi su Stefan Čubrović, Nemanja Stojanović, Nikola Marinković, Bojan Hrvatin, Goran Mitić, Boris Mitrašević, Jasmin Došen, Stefan Radević, Vladan Broćić, kao i Miloš Radisavljević Kimi i njegov otac Rade.

Beogradska Bajrakli džamija zapaljena je u noći između 17. i 18. marta 2004. godine. Tada je provaljeno u dvorište, razbijeni su prozori i zapaljena džamija. U neredima je do temelja izgorela i biblioteka sa više od 7.000 knjiga.

Danas se očekivalo da će biti iznesene završne reči na suđenju, posle čega je sudija Ivana Ramić trebalo da odredi datum za izricanje presude, ali do toga nije došlo.

Prvobitno su optuženi Stefan Čubrović, Nemanja Stojanović, Nikola Marinković, Bojan Hrvatin, Goran Mitić, Boris Mitrašević, Marko Đorđević, Jasmin Došen, Stefan Radević, Ljubomir Stanković, Dragan Mijatović, Aleksandar Stević, Adam Nišević, Vojislav Majstorović, Milan Marjanović, Uroš Jonić i Vladan Broćić. Među optuženima su i Miloš Radisavljević Kimi, njegov otac Rade i brat Marko.