Published On: Pet, srp 12th, 2019

PALJENJE ALUMINIJA Biokšić: Nikom ništa više ne vjerujem

Zadovoljan nisam, kako ću biti zadovoljan kad je tvornica ugašena, ostali smo bez radnih mjesta, ali nakon jučerašnjeg sastanka hrvatska politika nam je ulila neku dozu nade i optimizma da bi se nešto moglo pokrenuti na bolje – izjavio je Biokšić za Fenu.

Na pitanje koliko vjeruje u sve to, kazao je kako više ne vjeruje nikom.

– Nikom više ne vjerujem ništa, više puta smo izvarani od svih i godinama smo varani, ali nakon jučerašnjeg sastanka imam jednu malu dozu nade da bi hrvatski političari, zajedno u koordinaciji s Vladom FBiH i Vladom Republike Hrvatske, mogli poduzeti neke konkretnije korake samo da ne dozvole da tvornica ode u stečaj – ocijenio je Biokšić.

Dodao je kako će Sindikat pratiti razvoj situacije te da su uključeni u svako donošenje odluka u vezi jučerašnjih zaključaka.

– Početkom sljedeće sedmice imat ćemo ponovo sastanke s Upravom i Nadzornim odborom Aluminija i vidjet ćemo šta i kako dalje, od koje tačke krenuti i da li su urađene analize koje su dogovorene. Nakon toga ćemo imati više informacija o našim daljim aktivnostima – poručio je predsjednik Sindikata.

Istakao je kako političarima nisu dali rok za ispunjenje zaključaka donesenih na zajedničkom sastanku, ali da su od njih tražili da djeluju što je moguće prije.

– Dali smo im što kraći mogući rok. Nismo ih uslovljavali, ali tražimo što hitnije rješavanje naših problema – dodao je Biokšić.

Kazao je kako je mostarska tvornica jutros prazna te da je u njoj samo manji broj radnika koji je angažovan na čuvanju imovine.

Na sinoćnjem sastanku radnika, predstavnika Sindikata, Nadzornog odbora i Uprave Aluminija s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i federalnom ministricom financija Jelkom Milićević zaključeno je, među ostalim, da mostarska tvornica ne ide u stečaj dok se ne sagledaju sve mogućnosti pokretanja proizvodnje ili jednog njezinog dijela.

Također je zaključeno da će prioritet u narednim aktivnostima hrvatskih političara na svim razinama vlasti u BiH biti postepeno zbrinjavanje i skrb o radnicima “Aluminija” te da će se od nadležnih institucija zatražiti hitno rješavanje obaveza za penziono osiguranje radnika.

Osim toga, očekuje se i pomoć Vlade Republike Hrvatske.

Proizvodni pogodni Aluminija ugašeni su prije tri dana, četiri minuta iza ponoći, nakon što je poduzeće iskopčano s visokonaponske električne mreže.

Zbog visokih cijena električne energije Aluminij nekoliko zadnjih godina posluje s gubitkom. Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 milijuna maraka, a prema posljednjim podacima, Aluminijev dug za električnu energiju s 30. lipnja 2019. godine iznosi 293 milijuna maraka.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare