Published On: Pet, tra 14th, 2017

PALICOM NA MAJKU I DJEVOJČICU Ovo je trenutak u kojem je umro nogomet kakav smo živjeli

U trenutku kad nabrijani, maskirani huligan diže metalnu štaku prema majci s djevojčicom, koja ima “krive” boje na kapi i majici, više nije bitno tko je započeo tučnjavu, tko s kime igra i za što se, zapravo, igra, piše Index.hr.

Užasne scene iz Lyona, zbog kojih je sinoć utakmica četvrtfinala Europske lige između Lyona i Bešiktaša kasnila 45 minuta, obišle su cijeli svijet i dodatno potpalile ionako vatrenu atmosferu u Europi.

U utorak je bombom napadnut autobus s nogometašima Borussije iz Dortmunda, a Marc Bartra je zbog ozljeda završio na operaciji. U srijedu su Leicesterovi navijači napravili dar-mar na ulicama Madrida uoči četvrtfinala Lige prvaka protiv Atletica i izvikivali političke parole vezane uz Gibraltar. Sinoć su Turci cijeli dan divljali u Lyonu i na kraju napravili kaos na samom stadionu.

Bruxelles je jučer, uoči utakmice Anderlechta i Manchester Uniteda, doslovno okupirala belgijska vojska. Dok je gradskim ulicama prolazio autobus s igračima Manchestera, policija je tjerala sve druge automobile, a ispred stadiona je Mourinhovu momčad čekao tunel od sigurnosne ograde.

Kontrole su na stadionima bile rigorozne, nitko nije smio ući s ruksakom, pa ipak, na stadione u Bruxellesu, a osobito u Lyonu, prošvercane su baklje. Tko zna što će sljedeće biti uneseno.

Bombaški napad u Dortmundu, iako počinitelj još nije uhvaćen, povezuje se s Isilom, a sinoćnji neredi u Lyonu također, navodno, imaju politički predznak.

Ekstremno lijevi navijači Bešiktaša, kojih je u Lyon stiglo više od 20.000 iz brojnih europskih zemalja, neredima su navodno željeli protestirati protiv nedjeljnog referenduma u Turskoj kojim Recep Tayyip Erdogan želi i formalno preuzeti apsolutnu vlastu u toj zemlji.

Bešiktaševi navijači “Çarsi”, koji su 2008. godine sami sebe raspustili, pet godina kasnije su se vratili i bili jedni od kolovođa velikih prosvjeda u Turskoj koji su trajali mjesecima. Neredima u Lyonu su željeli, navodno, napakostiti Erdoganu, iako potvrda o političkoj pozadini nereda zasad nema.

No, kao i uvijek, najviše će izgubiti obični nogometni zaljubljenici. Odlazak na utakmicu, osobito u nekim zapadnoeuropskim zemljama, danas više ne predstavlja onakav užitak kao prije nekoliko godina. Strašne mjere osiguranja i osjećaj nesigurnosti nisu samo dio nogometnog, već i svakodnevnog života.

A i u takvim, rigoroznim kontrolama, dogodi se da eletroničkom pogreškom na stadion u Lyonu uđe 20.000 Bešiktaševih navijača. Nevjerojatan je bio i potez Lyonova predsjednika Jean-Michela Aulasa, koji je, nakon što je shvatio da će stadion biti pun Turaka, doslovno mobilizirao svoje navijače da se “suprotstave brojnim protivničkim navijačima”. Nije, naravno, problem u bojama koje navijači nose, već u psihozi straha koja je preuzela i nogomet.

Bilo je, očito, pitanje vremena kad će se naelektrizirana politička atmosfera u Europi trajno preseliti na stadione. Ne želimo ni pomisliti što bi se sljedeće moglo dogoditi. /HMS/