Published On: Uto, srp 5th, 2016

PALE Načelnik pozvao građane da ne plaćaju porez

Načelnik općine Pale Miodrag Kovačević pozvao je građane da ne plaćaju, kako je naveo, višestruko uvećan porez na nekretnine dok skupština općine na izvanrednoj sjednici ne donese odluku da stopa poreza ostaje na istoj razini kao i prethodnih godina.

 Kovačević je na konferenciji za novinare istaknuo da je Poreskoj upravi Republike Srpske uputio dopis da obustavi izdavanje rješenja i naplatu poreza i pozvao građane da sada ne plaćaju te poreze, jer će tijekom ovog tjedna biti održana izvanredna sjednica skupštine općine o toj temi.
“Pozivam sve one kojima su došla rješenje da višestruko plate porez da ne plaćaju, jer će dobiti nova rješenja nakon izvanredne sjednice Skupštine općine”,  kaže Kovačević. On je naveo da je građanin koji je imao 100 dunuma zemlje na selu prošle godine platio oko 100 KM poreza, a ove godine bi trebao platiti 300 KM. Prema njegovim riječima, to je šok i za lokalnu vlast i za građane i zato su, kako kaže, ovako brzo reagirali. On je dodao da su ove godine građanima došla rješenja plaćati uvećan porez na nepokretnost posebno u ruralnim i negrađevinsko zonama, iako je Skupština općine prošle godine donijela odluku da stopa poreza na nekretnine ostaje ista i za 2016. godinu. Kovačević ne zna točno kako je došlo do toga da je građanima ove godine godine višestruko uvećan porez za zemlju pogotovo u seoskim i ruralnim područjima gdje, kako je rekao, realno ta zemlja “nema tu ekonomsku vrijednost i ne može ostvariti dobit koju bi platili ovakvim razrezom poreza”. “Nemamo odgovor kako je došlo do ove situacije, da imamo jedan porez 2014 . i 2015, a 2016. drugi iako je stopa ostala ista. Vidjeti ćemo šta se desilo, ali donijeti ćemo odluke koja će ići u korist građana “ , kaže on. Konferenciji za novinare prisustvovao je i načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove  Mlađen Ćeremidžić.