Published On: Mon, Aug 10th, 2020

PALA LIBANONSKA VLADA Zbog eksplozija u Bejrutu cijeli kabinet dao ostavku

Kompletna libanonska vlada podnijela je u ponedjeljak ostavku zbog silovitog pritiska pod kojim se našla nakon smrtosnonih detonacija koje su 4. kolovoza razorile dobar dio glavnog grada Bejruta. Informaciju o povlačenju premijera i čitavog kabineta s dužnosti potvrdio je nakon sjednice vlade ministar zdravstva Hamad Hassan, izvještava agencija Associated Press.

I prije ostavke čitavog kabineta, iz vlade su odlazili jedan ministar za drugim, potaknuti velikim i gnjevnim demonstracijama na ulicama Bejruta zbog činjenice da je ogromna količina opasnog amonijeva nitrata bila uskladištena na brodu u bejrutskoj luci i da su, po svemu sudeći, vladajuće strukture toga bile svjesne, a svejedno nije učinjeno dovoljno da se čak 2.750 tona te supstance osigura od eksplozije koja je stvorila krater dubine od 43 metra te ubila i ranila veći broj ljudi, a njih 300.000 ostavila bez krova nad glavom.

– Cijela je vlada podnijela ostavku, rekao je ministar zdravstva Hamad Hassan najavljujući da premijer Hassan Diab uskoro ide u predsjedničku palaču kako bi šefu države Michelu Aounu uručio ostavku u svoje i ime svih ministara.

Očekuje se da će se Diab tijekom večeri obratiti naciji putem televizije, a on do imenovanja sljedeće vlade ostaje na dužnosti premijera u tehničkoj formi.