Published On: Ned, pro 13th, 2015

PAKET RJEŠENJE U Mostaru kao i u Federaciji BiH bit će dvije izborne jedinice

Najveće hrvatske i bošnjačke političke stranke koje su nedavno započele razgovore o promjenama Izbornog zakona u BiH, razgovaraju na više razina oko ovoga pitanja koje bi moglo označiti ogroman zaokret u dosadašnjim odnosima koji su bili poremećeni nakon realizacije projekata nadglasavanja i obespravljivanja Hrvata s glasovima bošnjačkih birača. Upravo su ti odnosi doveli do toga da se i u Mostaru nisu održali lokalni izbori još od 2008. godine.
Na najvišoj razini hrvatski i bošnjački član BiH Predsjedništva Dragan Čović i Bakir Izetbegović, koji su i čelnici HDZ-a BiH odnosno SDA, u nekoliko su navrata razgovarali o konkretnim pitanjima vezanim oko provedbe načela da jedan narod ne bira drugome političke predstavnike. Istodobno s time interresorna radna skupina u Parlamentu BiH je počela razmatrati tehnički dio preinaka koje se tiču promjene visine cenzusa, zatvorenih lista, biračkih tijela …
Zajedno s time i stranački predstavnici na razini grada Mostara započeli su pregovore kako bi se pronašao način da se odblokira provedba odluke Ustavnoga suda BiH koja se tiče provedbe izbornog procesa u ovome gradu. Po riječima sudionika ovih razgovora načelno na najvišoj razini postoji suglasnost oko otklanjanja elemenata koji omogućavaju diskriminaciju Hrvata, no kao i o svemu drugome vrag je u detaljima, sitnim pregovaračkim taktikama i vještinama.
Možda to zvuči i pomalo apsurdno, ali oko Mostara su stajališta, gledajući pojedinačno, još uvijek najudaljenija. Hrvatska strana inzistira na jednakim modelima koji vrijede i za druge jedinice lokalne samouprave u BiH, dok bošnjačka strana, koja je malobrojnija traži mehanizme zaštite vitalnih interesa, kako u pogledu zajamčenih kvota, tako i načina odlučivanja u institucijama lokalne samouprave.
S druge strane, problem je utoliko složeniji što oko pozicije pregovora na nacionalnoj razini za izmjenu Izbornog zakona, ali i oko grada Mostara, punu odgovornost za donošenje konačnih rješenja može preuzeti Čović, što po riječima sudionika razgovora, nije slučaj kod Izetbegovića, jer lokalna SDA u Mostaru odbija mogućnost da se kompromisi na njihov račun postižu u Sarajevu na višim razinama. Zbog toga SDA u Mostaru inzistira da Mostar bude ustrojen kao grad s dvije općine, odnosno dvije izborne jedinice, premda se u javnosti navodi da bi to bilo šest općina, što pojednostavljeno znači upravo dva puta po tri hrvatske i bošnjačke jedinice lokalne samouprave.
Kao kompromis hrvatska strana smatra da isto načelo treba primijeniti u Federaciji BiH, odnosno Mostaru gdje su Bošnjaci odnosno Hrvati u sličnoj, podređenoj poziciji, s tim da je u Mostaru Bošnjacima po gradskome Statutu zajamčeno predstavljanje i nikada u praksi do sada Hrvati nisu nametali političke predstavnike Bošnjacima.
Istodobno, Hrvatima su Bošnjaci u dva navrata nametnuli političke predstavnike u Federaciji BiH. Tako bi Mostar i Federacija BiH bili dio jedinstvenog paketa političkog dogovora i imali bi po dvije izborne jedinice koje bi zajamčile izbor legitimnih političkih predstavnika iz reda dva naroda.
Večernji list

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare