Published On: Uto, ruj 25th, 2018

PAKAO I SPALJENA ZEMLJA NA PELJEŠCU, STANJE JE ALARMANTNO, KANADERI NEMOĆNI, IMA IZGORJELIH KUĆA Buktinja prijeti Orebiću: ‘Branimo i kuće i ljude’

Požar trave i niskog raslinja koji je jutros buknuo na Pelješcu tijekom dana se razbuktao. Vatrogascima posao otežava jaka bura. Požar je stigao do ulaza u Orebić, evakuirani su mještani i turisti. Jutros su bili pozvani i kanaderi, ali zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta nisu mogli pomoći

NOVO 15:53 Katastrofalan šumski požar koji je jutros oko osam sati buknuo nadomak Orebića na Pelješcu i dalje divlja. Kako neslužbeno doznajemo, požar je prošao kroz naselje Stanković te ide prema Orebiću. Na terenu su sve raspoložive kopnene snage, gašenju su se pridružili i civilni dobrovoljci, a u Orebić je upravo pristigla i Hrvatska vojska, javlja Dubrovački vjesnik.

“Branimo kuće i ljude!”, kratko je izvijestio zapovjednik DVD-a Orebić Nikša Nogalo, a jednako je kratak bio i županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović: “Stanje na terenu je jako loše, branimo kuće u Stankovićima”.

U trenutku poziva, Simović je prekidao dovod električne energije u kućama nadomak Orebića koje pokušavaju obraniti od vatrene stihije. Vatrena linija je duga nekoliko desetaka kilometara i, kako neslužbeno doznajemo, vatra se širi u dva smjera, prema Donjem i Gornjem Mokalu koji su od Orebića udaljeni četiri kilometra te prema Orebiću, a požar je upravo prošao kroz naselje Stankovići.

S požarom se bore sve raspoložive snage DVD-a Orebić, Korčula i JVP-e Dubrovačko primorje, Hrvatska je vojska u pomoć poslala pedeset pripadnika kopnenih snaga, dva helikoptera, jedan kanader i jedan desatni brod. Kako doznajemo od vatrogasaca na terenu, vrlo jaka bura otežava gašenje požara te onemogućava let kanadera koji se priključuju povremeno u trenutku opadanja jačine vjetra.

Cesta za Dubrovnik je još uvijek zatvorena za sav promet, a trajekt Sv. Krševan koji inače vozi na relaciji Korčula – Orebić za sad pristaje u Trsteniku. Od Trstenika do Dubrovnika cesta je prohodna.

5:34 Prema zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika, za pomoć u gašenju požara angažirane su i dodatne vatrogasne snage iz Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Zadarske, Primorsko-goranske i Koprivničko-križevačke županije, javlja DUZS.Prema zasad dostupnim informacijama, izgorjele su četiri kuće, dvije u mjestu Mokalo te u Stankovićima, javlja HRT.Vatra se opasno približila spremištima nafte i ulja u Stankovićima.

Prema riječima glavnog vatrogasnog zapovjednika Republike Hrvatske, Slavka Tucakovića, situacija je na području Orebića i dalje jako teška, a dodatno je komplicira još jedan požar koji se pojavio na području Kule Norinske. Kod Orebića je bura još uvijek vrlo jaka te kanaderi ne mogu djelovati.

Vatrogasni voditelj smjene opisao je kakva je situacija u Stankovićima, gdje su izgorjele dvije obiteljske kuće. “Dali smo sve od sebe da bismo spasili imovinu mještana i zaustavili širenje požara na ostale kuće. Sad krećemo u obranu skladišta nafte i ulja koje se nalazi u blizini mjesta”, rekao je Teo Obuljen.

————————————

15:08 U mjestu Stanković vatra je zahvatila kuće. ‘Neće ovo na dobro’, izjavio je za N1 je županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović. Simović je kazao da je vatra došla do grada Orebića i da gore kuće, te da avioni ne mogu gasiti iz zraka zbog vjetra.

“Situacija na požaru u Orebiću nije dobra i požar je još aktivan. Došao je do ulaza u samo mjesto Orebić i tu se doslovce borimo za svaku kuću”, rekao je Simović te dodao da je “požarom zahvaćeno nekoliko kuća u mjestu Stankovići”.

“Vatrogasci se bore i to je u pravom smislu riječi pakao”, rekao je Simović te dodao da zračne snage ne mogu letjeti zbog bure. “Bit će sigurno ovdje još borbe”, kazao je Simović.

——————————————–

Požar trave i niskog raslinja, koji je u utorak ujutro buknuo na nepristupačnom terenu kod mjesta Mokalo na području Orebića, razbuktao se i vatra je došla u blizinu sela, pa je izdana zapovijed za evakuaciju 40 stanovnika Mokala u vilu Antonija u Postupu, a turisti iz dva obližnja kampa su evakuirani na igralište u Orebiću, priopćila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Jaka bura otežava gašenje požara, bili su pozvani i kanaderi, ali zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta nisu mogli pomoći. U popodnevnim satima požar je stigao do samog ulaza u Orebić.

MORH je oko 14 sati javio kako se u gašenje požara uključila i vojska. “Pedeset pripadnika kopnenih snaga, dva helikoptera MI-8 MTV-1 i jedan Canadair CL-415 te jedan desantni brod minopolagač iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) upućeni su na gašenje požara”, priopćeno je iz Ministarstva obrane.

DUZS je na Twitteru pojasnio kako je jedan kanader iz Splita krenuo prema Pelješcu kako bi se utvrdilo postoje li uvjeti za gašenje iz zraka.

Ranije su na teren bila upućena dva kanadera, ali zbog loših meteoroloških uvjeta kanaderi nisu mogli djelovati pa su sletjeli u splitsku zračnu luku.

Požar se uz jak vjetar širi, ali sve se ugrožene kuće brane te za sada nijedna nije zahvaćena, doznaje se od županijskoga vatrogasnog zapovjednika Dubrovačko-neretvanske županije Stjepana Simovića.

“Situacija je jako složena i pred nama je jako dug dan, a vjerojatno i duga noć”, rekao je Simović.

Vatru trenutno gase vatrogasci Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Dubrovnik s 10 vatrogasaca i 4 vozila, JVP-i Dubrovačko primorje, Mljet i Dubrovački vatrogasci te DVD-i Orebić, Kuna, Putnikovići, Viganj, Korčula i Trpanj.

Dubrovački vjesnik javlja kako vatrogasci brane benzinsku postaju u Orebiću, a cesta za Dubrovnik je zatvorena u oba smjera. Trenutačno se brane i kuće  Donjem Mokalu i zaseoku Jurišić.

Sazvana je sjednica Stožera civilne zaštite Općine Orebić, a članovi Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije su po nalogu načelnika Stožera u stanju pripravnosti.

Stožeri civilne zaštite kontinuirano će pratiti daljnji razvoj situacije i u skladu s tim poduzimati odgovarajuće mjere, s naglaskom na analize potreba i utvrđivanje aktivnosti u narednom razdoblju za trenutno najugroženija područja, kao i angažiranja ljudstva i materijalnih sredstava potrebnih za pružanje pomoći ugroženom stanovništvu, navodi DUZS.

Kako doznajemo od čitatelja, neki od stanovnika morali su hitno napustiti svoje kuće kojima se u jednom trenutku približila vatra. Kažu nam kako su se oko 9 sati oglasile vatrogasne sirene, prenosi Jutarnji.hr

 

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare