Published On: Pet, lip 17th, 2022

Pahor: BiH bezuvjetno dodijeliti status zemlje kandidatkinje za članstvo u EU

Predsjednik Slovenije Borut Pahor uputio je u četvrtak pismo predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu, u kojem poziva da se Bosni i Hercegovini (BiH) bezuvjetno dodjeli status zemlje kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji (EU).

Pahor drži da bi dodjeljivanje BiH statusa kandidatkinje za članstvo u EU bez ikakvih uvjeta, ojačalo proeuropske snage u BiH i ubrzalo tempo prilagođavanja europskim normama, te da je “u svjetlu rata u Ukrajini, potrebno poduzeti opipljive korake kako bi se EU što prije proširila na zapadni Balkan”, priopćeno je iz ureda predsjednika Slovenije.

“U ovoj zemlji su najočiglednije negativne posljedice presporog procesa proširenja Europske unije i promjene u europskoj perspektivi. U ovakvoj situaciji rastu nacionalizam i tendencije promjene granica, a sve to dovodi do još veće nestabilnosti, što ugrožava sigurnost ne samo BiH i njenog neposrednog susjedstva, već i Europske unije”, kazao je Pahor, a prenose slovenski mediji.

Također, Pahor je izrazio podršku nastojanjima da se Ukrajini i Moldaviji dodijeli status zemlje kandidatkinje za članstvo u EU, pozvao da se odobri početak pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i pozvao na liberalizaciju viznog režima za Kosovo.

guest
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
🇵🇾👍🇵🇾
🇵🇾👍🇵🇾
19 dana prije

Muslimani-po,tur,ice na čelu sa lopovom-isilovcem kakirom živkovićem žele islamski kalifat, kakav EU..

Rasadžić
Rasadžić
Šta ti kažeš na ovo?  🇵🇾👍🇵🇾
19 dana prije

Islamski kalifat bi zahtijevao da se o vama brinemo. Bolje ovako – vi nama lubenice, mi vama predsjednika.

Đikan
Đikan
Šta ti kažeš na ovo?  🇵🇾👍🇵🇾
18 dana prije

VELIKO evropsko ime ŽAK ŠIRAK PREDSJEDNIK FRANCUSKE juna 1995 na Londonskoj konferenciji reče SRBI SU NAROD BEZ REDA ZAKONA I VJERE

Đole
Đole
Šta ti kažeš na ovo?  Đikan
17 dana prije

pametan covjek taj Sirak

Đikan
Đikan
18 dana prije

Ma nema šanse..u evropu sa Genocidnom Tvorevinom RS….Bošnjaci ne bi smjeli sebi tu glupost.dozvoliti…