Published On: Uto, stu 9th, 2021

PAHOR: Bez napretka u BiH u nekom razumnom vremenu, jačat će ideja da zajedno nije moguće živjeti

Kako kaže, pomoć BiH nije spreman pružiti samo kao kopredsjedatelj više od 10 godina trajajućoj inicijativi Brdo-Brijuni, nego da i u neformalnim razgovorima s kolegama liderima razmišljaju da je možda došlo vrijeme da bi se BiH moglo pomoći da se iz statusa quo izvuče uz formiranje inicijative “Prijatelji BiH”, prenosi N1.

“Tako bi na političkom kao i na stručnom nivou u suradnji sa bh. vlastima pokušali pronaći rješenja za njihove ključne probleme da bi se BiH mogla pomaći s mrtve točke u pregovorima s EU. Naime, ako napretka u nekom razumnom vremenu neće biti, još će dodatno pojačati one ideje da zajedno nije moguće živjeti, da je od veće koristi da se narodi pridruže svojim matičnim zemljama, da tako kažem. Time bi se otvorilo i pitanje Bošnjaka i njihove političke i ekonomske egzistencije i tako dalje”, kazao je Pahor.

Mišljenja je da se sve ovo može i mora izbjeći jer se ne može sa sigurnošću reći da je to moguće napraviti mirnim putem.

“Osobno mislim da to nije moguće napraviti mirnim putem zato se i zalažemo da što više razgovaramo o tome. Ako je taj razgovor Janše i Dodika išao u tom smjeru mislim da se dijalogu nitko ne protivi. Ali ako je Dodik tražio podršku za stavove s kojima se ja ne slažem – bez miješanja u bh. politiku – moramo imati jasan stav, ne samo Slovenija, već cijela međunarodna zajednica – tu smo zato da BiH pomognemo, naravno da ostane u okviru teritorijalnih granica i da bude funkcionalna”, poručio je Pahor.

Dnevnik.ba

guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Dunja
Dunja
19 dana prije

Hasoooo, upoznaj me sa Tanjom Pečar, ženom mister a Pahora. Fina brunetka.

Dunja
Dunja
19 dana prije

Moj Borute, ako nije moglo u Yu, kako može u BiH? Ma bjaaažiii…