Published On: Čet, kol 5th, 2021

PAGANIJA: Za čiji račun i za koga Hrvatske vode bespravno sijeku šumu i destruiraju zaštićeni prirodni park Ušća Neretve?

Kominsko i opuzensko ušće Neretve je do sada bilo područje na kojem je bila zabranjena bilo kakva čvrsta gradnja, elektrifikacija, betonizacija i slično. Država se ponašala odgovorno.

Kao takvo ostalo je prirodno stanište ne samo endemske vrste ptica koji tu obitavaju nego su te ptice, posredno štitile i sportske subkulture koje su upravo na ušću pronašle svoj mali europski raj – kajtere. O njima su gotovo sve TV kuće iz okruženja snimale priloge i ovo područje reklamirale kao stress free zonu.

Stotine kampera tu bi obitavali preko ljeta, naročito u olbižnjim Blacama ili u svojim podignutim šatorima ili vozilima, te bi se pred kraj sezone pokupili a ušće bi ostajalo samo sa svojim pticama, “šetačima po moru”, lađarima, pokojim ribarom ili beračima školjki.

Nevjerojatno je da je u isto vrijeme, točnije krajem prošlog ljeta RH Vlada, točnije njeno nadležno ministarstvo donijelo odredbu prema kojoj se područje kominskog i opuzenskog Ušća Neretve, kao zaštićeni park prirode dodatno proširuje i dodatno štiti od bilo kakve gradnje, sječe, i utjecaja na prirodni okoliš, zbog već spomenutih nekoliko endemskih ptičjih vrsta a da upravo u isto vrijeme kada je ta odluka i donešena kreću devastacijski radovi u nekadašnjem kampu, uz sječu borova i zidanje zidova.

Ekološke udruge iz Komina i Opuzena već su se do sada dizale protiv nekoliko ranijih projekata. Ovaj put u borbi su s Hrvatskim vodama koje su u vlasništvu hrvatske države. Koja je opet, ponavljamo, sama proglasila ovo područje imunim na bilo kakvu sječu, beton i slično. Što će reći da netko u Hrvatskim vodama smatra kako mu RH Vlada nije nadređena. RH Vlada pak, je upravo ta koja imenuje Nadzorni odbor Hrvatskih voda.

Prijavu neovlaštenih radova od strane ekolokših udruga, državnom odvjetništviu prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

Ovim Vas putem upozoravamo i zahjevamo reakciju, sukladno Zakonu i vašoj nadležnosti da preispitate te poduzmete sankcije protiv Hrvatskih Voda, poradi bespravne sječe i bespravne gradnje na česticama Katastarska općina: 336823, KOMIN, K.Č.: 4797/1, adresa Rijeka Neretva, posjedovni list 5224.
Isti, suprotno Zakonu o šumama sijeku stabla i grane na navedenoj čestici, Ušću rijeke Neretve, te vrše građevinske radove suprotne Zakonu o gradnji, odnosno bez propisanih dozvola i suprotno Prostornim planovima te suprotno Pravilniku o jednostavnim i drugim građevinama i radovima. Iste smo samostalno izmjerili i dokumentirali te utvrdili navedene nepravilnosti. Priloženo Vam šaljemo fotografije kao neke od sakupljenih dokaza.
Ovaj dopis dajemo na znanje Državnom odvjetništvu i Inspektoratu, te medijima, kako bi postojala evidencija o navedenoj prijavi bespravne sječe i gradnje.
Ivan Šamija
guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x