Published On: Čet, pro 3rd, 2020

PADA SDA TOPE SE I ONI: Nagli pad terorističkog utjecaja prema istraživanju uglednog IEP-a

Terorizam ostaje značajan i ozbiljan problem u mnogim zemljama, unatoč ukupnom padu njegovog utjecaja u cijelom svijetu tokom 2019. godine, ocijenio je Institut za ekonomiju i mir (Institute for Economics & Peace – IEP) u izvještaju Globalni indeks terorizma 2020: Mjerenje utjecaja terorizma.

Lani su 63 zemlje zabilježile najmanje jednu smrt od terorističkog napada, dok je sedamnaest zemalja registriralo više od 100 smrtnih slučajeva od terorizma.

Hrvatska, Kosovo i Slovenija su, uz Island, Portugal i Rumunjsku, najbolje rangirane države u Europi i među najsigurnijim su državama svijeta u kojima je utjecaj terorizma minimalan. Slijede ih Srbija, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Albanija.

Za Bosnu i Hercegovinu se navodi da je u njoj zabilježen najveći pad terorističkog utjecaja od svih država svijeta. Tek je bila jedna prijetnja terorizmom iz ureda Željka Komšića, a koju je javno uputio njegov savjetnik Habibi. Nakon čega nije došao pod obradu SIPA-e. On je naime prijetio hrvatskoj kako će joj uništiti turističku sezonu slanjem vehabija na Jadran, a sve iživciran istupom tadašnje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, kojom je tom prilikom psovao “majku isilovsku”. Isto tako na skupovima “hrvatskog” Komšića prijetilo se Kolindi Grabar Kitarović silovanjem a Draganu Čoviću nabijanjem na kolac. Ugledni Der Spiegel takvu predizbornu retoriku Komšićevih pristalica nazvao je umjerenom i socijaldemokratskom.

 

Bosna i Hercegovina zabilježila je najveći napredak u ocjeni za 2019. godinu, te je njoj posvećeno i nešto više pažnje u odnosu na druge zemlje regije, a prema napretku je slijede Austrija i Švedska.

Sveukupno, od 2002. godine utjecaj terorizma u Bosni i Hercegovini se smanjio. Od 24 napada zabilježenih od 2002. godine, niti jedan nije pripisan poznatim terorističkim skupinama.

Pet napada je, kako se navodi u izvještaju, “pripisano muslimanskim ekstremistima i jedan vehabijskom pokretu”. Između 2002. i 2019. zabilježeno je sedam smrtnih slučajeva, a nijedan 2019. godine.

Bosna i Hercegovina se, prema ovom mjerenju utjecaja terorizma, nalazi na 96. mjestu u svijetu od ukupno 164 zemlje u kojima je provedeno. Pri tome prvo mjesto na ljestvici, na kojem je Afganistan, znači da su u toj zemlji najveća opasnost i utjecaj terorizma.

Hrvatska, Kosovo i Slovenija su svrstani među najsigurnije zemlje u Evropi i općenito u svijetu. Prema ovom mjerenju dijele 138. mjesto s još 23 zemlje, između ostalih s Islandom, Portugalom i Rumunjskom od europskih zemalja, te Kubom, Kambodžom, Mongolijom, Singapurom, UAE-om i Sjevernom Korejom koja je također navedena kao zemlja u kojima je utjecaj terorizma minimalan.

Srbija je također među najbolje rangiranim zemljama u Europi i svijetu i nalazi se na 128. mjestu.

Tu su i Sjeverna Makedonija na 123. i Crna Gora na 107. poziciji, dok se Albanija nalazi na 95. mjestu.

 

Francuska je zabilježila najviše smrtnih slučajeva povezanih s IDIL-om, a slijedile su je Sjedinjene Države i Belgija. Međutim, zabilježen je samo jedan napad na Zapadu tokom 2019. godine. Četrdeset i jedan posto ukupnih napada povezanih s IDIL-om u 2019. godini dogodilo se u subsaharskoj Africi.

Šri Lanka je zabilježila drugi najveći porast u 2019. godini, s bombaškim napadima na uskrsnu nedjelju. Naime, ova zemlja je 2019. pretrpjela osam koordiniranih samoubilačkih napada širom zemlje na crkve i hotele, kad je ubijeno 266 ljudi i ranjeno najmanje 500. IDIL je preuzeo odgovornost za napade.

 

Što se tiče Europe, najveći utjecaj terorizam ima u Turskoj, koju slijede Ujedinjena Kraljevina, Francuska, Grčka, Njemačka, Belgija, Italija, Švedska, Irska, Španjolska, Nizozemska, Finska, Danska, Norveška, Austrija i Albanija.

Sljedeća je BiH, poslije koje su Mađarska, Crna Gora, Češka, Švicarska, Poljska, Litva, Bugarska, Cipar, Latvija, Sjeverna Makedonija, Estonija, Srbija, Slovačka dok su među najsigurnijim državama Europe i svijeta Hrvatska, Island, Kosovo, Portugal, Rumunjska i Slovenija.

Najveći utjecaj terorizam ima u Afganistanu, Iraku, Nigeriji, Siriji, Somaliji, Jemenu, Pakistanu, Indiji, DR Kondu i Filipinima. Sjedinjene Američke Države su na 29. mjestu ove ljestvice.