Published On: Pet, velj 7th, 2014

PACK: Federalna vlada izabrana bez volje Hrvata, neshvatljivo je da im je i TV kanal zabranjen…

Uspostava aktualne Vlade Federacije BiH nije bila s potrebama konstitutivnih naroda. Federalna vlada izabrana je bez volje Hrvata i to stalno stvara probleme – kazala je izvjestiteljica Europskog parlamenta za BiH Doris Pack, komentirajući rezoluciju o BiH koju je pripremila, a jučer usvojio Europski parlament.

S obzirom na to da je jedan od ključnih elemenata rezolucije zahtjev za legitimno predstavljanje, Pack ističe kako je za nju jako važno riješiti ta pitanja i to ne samo kako to predviđa presuda Sejdić-Finci.

– Postoje i druge ranjive skupine izuzev manjina, a uz to svaki građanin treba biti u mogućnosti biti biran na određene dužnosti. S druge strane zemlja je izgrađena na temeljima tri konstitutivna naroda, i to se mora uzeti u obzir –kazala je Pack u razgovoru za današnji Večernji list.

Govoreći o rekonstrukciji Federacije, ona je kazala kako je svjesna da se ta tema među Hrvatima doživljava sa svojevrsnim oprezom, ali kako nije sigurna da su je dovoljno razumijeli.

– Bila sam usamljena kada sam govorila o reformi Federacije BiH. Nakana te inicijative nije da se bilo što oduzme Hrvatima, ali smatram da su županije problem. Kada bismo se riješili županija, tada bi se mogle ovlasti županija dodijeliti općinama. Ništa ne bi bilo izgubljeno za Hrvate niti za Bošnjake –smatra Pack.

Potvrdno je odgovorila na pitanje je li vrijeme za radikalnu promjenu Daytonskog sporazuma, ističući kako je sada vidljivo da su političari orijentirani razmišljati samo na nacionalnoj osnovi, ali mišljenja je kako BiH može biti uspostavljena u dva entiteta kako je i sada, ako se entiteti ne ponašaju kao država u državi.

Pack je komentirala i stvaranje trećeg, hrvatskog entiteta u BiH, kazavši kako ne misli da je to mudro te da umjesto toga Hrvati moraju biti u cijelosti poštovani u Federaciji BiH kao konstitutivan narod.

– Bilo kakva promjena mora ovo imati na umu. Ne razumijem zašto Hrvati ne mogu imati svoj javni radiotelevizijski kanal. Srbi to imaju u Banja Luci, a u Sarajevu Hrvati to ne doživljavaju svojim medijem. Uz druge stvari, i to bi pomoglo Hrvatima da imaju osjećaj kako ih se poštuje kao jednakopravan narod. Mislim da nema nikakvih problema da se uspostavi taj servis koji nije korak u treći entitet – istaknula je Pack.

Rezolucija o BiH, usvojena jučer u Europskom parlamentu, jedan je od najozbiljnijih dokumenata vezano za BiH. Taj dokument ističe tri ključna elementa, a njima se praktično pokušava privući pozornost Bruxellesa na BiH, traži uvođenje načela federalizma, na kojima počiva Europska unija, kao i načina prevladavanja ukupne krize u kojoj se zemlja nalazi posljednjih 18 godina.

– Nadala sam se da će se nešto promijeniti u pogledu BiH i posljednjih pregovora, no to nije bio slučaj i zbog toga je rezolucija ovakvog sadržaja –kazala je Pack.

Na pitanje smatra li da je Europa spremna ili dovoljno snažno motivirana da se uključi kako bi se postigli kompromisi u BiH, Pack je odgovorila potvrdno.

– Europska komisija radi svoj posao. Tu je gospodin Sorensen i njegov ured. Mislim da nije do komisije, nego do lokalnih političara – naglasila je Pack u interviewu za “Večernjak”.

Zdravka Bušić podržala izvještaj Doris Pack: