Published On: Sat, Aug 17th, 2013

Pacijenti u ilegali: Liječimo se kanabisom jer nam on pomaže

Isprobali su na meni razne lijekove, čak i kemoterapiju. Bila sam jako loše. Prije četiri godine prestala sam uzimati lijekove i odabrala put prirode. Otad bolest miruje, uvjerena je mlada majka koja devet godina boluje od multiple skleroze (MS).

Riječ je o kroničnoj progresivnoj autoimunoj bolesti koja nepovratno oštećuje središnji živčani sustav. Za potrebe teksta nazvali smo je Anđelina (podaci poznati redakciji). Anđelina je pokretna, no šepa na lijevu nogu. U kući se kreće samostalno, a inače koristi štake. Ulje konoplje koristi oko mjesec dana, no puši već godinama.

– Uzimam navečer količinu oko pola nokta. Utrljam ga u desni. Imam dijete pa ne želim cijeli dan biti ‘high’. Nakon ulja spavam kao beba – objasnila nam je.

Tvrdi kako su neuspješno liječili raznim lijekovima, a nakon jedne terapije dobila je sepsu i gotovo umrla. Unatoč liječenju znala je imati po 6-7 pogoršanja bolesti godišnje. Danas se, kaže, osjeća bolje nego ikad, a uspjela je završiti i fakultet.

Sličnu priču ima 29-godišnjak (podaci poznati redakciji) koji živi na širem zagrebačkom području. Za razliku od Anđeline, multipla skleroza je kod njega uznapredovala te se ne može samostalno kretati. Ima poteškoća s govorom, no želi razgovarati o zabranjenom “lijeku” koji mu pomaže.

– MS mi je dijagnosticirana u siječnju 2005. Prije toga imao sam Hodgkinov limfom, vrstu raka limfocitnog sustava. Prošao sam šest ciklusa kemoterapije i uspjeli su mi smanjiti veličinu tumora – objasnio je.

Prije bolesti znao je “rekreativno” zapaliti joint, a poslije je shvatio da mu kanabis koristi.

– U početku sam samo pušio. Osjetio sam da me smiruje, opušta i uspavljuje. Toliko sam pod utjecajem THC-a da grčeve gotovo i ne osjetim, skroz su blagi – govorio je, a lice mu se razvuklo u širok osmijeh.

Osim što je puši, konopljom se i inhalira. Ulje konoplje otkrio je prije godinu dana. Dnevno koristi od tri do četiri kapljice ulja veličine zrna riže. Njegovi roditelji znaju što koristi, no ne prigovaraju mu.

Prof. dr. sc. Vesna Brinar, specijalistica neurologije iz Poliklinike Cortex, kaže kako je znanstveno dokazano da kanabinoid iz kanabisa može djelovati na spastičnost i smanjiti bolove kod pacijenata s teškim oblikom multiple skleroze. No, napominje da odbijanje lijekova koji utječu na sam tijek bolesti može imati kobne posljedice.

– Postoji lijek, pripravak iz kanabisa, koji se uzima udisajem. Kod nas nije registriran. Sadrži THC, no nema opojnih svojstava ni nuspojava. Pomaže kod dijela pacijenata s teškom kliničkom slikom. On nema djelovanja na samu bolest. Odbijanje lijekova koji utječu na progresiju bolesti može imati ozbiljne negativne posljedice za pacijenta – upozorava dr. Vesna Brinar.

Osim u liječenju neuroloških oboljenja, medicinski kanabis koristi se i u onkologiji.

– Mojoj je majci prije osam godina dijagnosticiran rak jajnika. Prošla je nekoliko operacija i više od 30 tura kemoterapije, no rak se svaki put vratio – rekla nam je žena čija se 68-godišnja majka bori s opakom bolešću.

Prije mjesec dana odlučila je pokušati s uljem konoplje.

– Primijetila sam da bolje jede, ima bolji apetit te se laganije kreće. Općenito se osjeća dobro i bolje spava. Nije se žalila na nikakve nuspojave – rekla je.

Prof. dr. sc. Damir Vrbanec, pročelnik Zavoda za internističku onkologiju KBC-a Zagreb, upozorava da treba biti vrlo oprezan kod korištenja takve vrste terapije.

– Poznato je da neki spojevi te biljke mogu poboljšati određene simptome, i to samo u smislu suportivne terapije koja ne djeluje na samu malignu bolest, nego služi za olakšavanje simptoma poput boli, mučnine i slično. Nema antitumorskog učinka, odnosno nije dokazano da utječe na rast tumora. Ali može imati i nuspojava – pojasnio je dr. Vrbanec.

Pacijenti s kojima smo razgovarali su članovi udruge Zeleni svijet.