Published On: Pon, lis 26th, 2015

Pacijenti koji boluju od Parkinsona ponovno hodaju i govore nakon tretmana lijekom za karcinom

Oboljeli koji su u napredovalom stadiju Parkinsonove bolesti vraćeni su u život nakon što su dobivali lijek protiv karcinoma, tvrde znanstvenici. U dramatičnom otkriću koje podsjeća na film Buđenje sa Robinom Willamsom, lijek je upotrebljen za buđenje katatoničnih pacijenata.
Nakon što su tijekom provođenja studije uzimali lijek, jedan pacijent vezan za invalidska kolica nanovo je prohodao, a drugima se vratila sposobnost govora i mogli su opet čitati knjige piše Telegram.hr
Znanstvenici se nadaju da će lijek inače korišten protiv leukemije (nilotinib) djelovati i na pacijente sa Alzheimerom. Znanstvenici su u potpunom čudu, pitajući se da li su rezultati predobri da bi bili istina. Za Parkinsona i Alzheimer lijeka nema i svi dostupni lijekovi nude samo trenutno olakšanje. Nilotinib pak spriječava odumiranje stanica mozga.
Pacijenti vraćeni u život
Znanstveni tim sa Georgetown Sveučilišta u Washingtonu davao je nilotinib 12 muškaraca i žena koji su imali Parkinsona. Trima pacijentima se vratila sposobnost govora, jedan je opet prohodao, a ostali su nanovo mogli sami jesti.
Jedan od pacijenata ponovno je prohodao
Jedan pacijent, umirovljeni učitelj Alan Hoffman rekao je da mu je tretman omogućio da opet obavlja sam puno stvari u kući, isprazni smeće, napuni mašinu za pranje suđa i da čita knjigu prvi puta u nekoliko godina.
Voditelj studije, doktor Charbel Moussa, rekao je da su vidjeli pacijente u posljednjim stadijima bolesti koji su se vratili u život. Kaže da je bilo posve ukočenih ljudi koji nanovo hodaju, sjede i saginju se.
Ponovno stvaranje dopamina
Smatra se da nilotinib čisti toksične proteine koji se akumuliraju u stanicama mozga kod oboljelih od Parkinsona, oslobađajući stanice da opet mogu stvarati dopamin. Ovo je prvi lijek koji umanjuje simptome, ali potrebno je puno studija da se ustanovi njegov stvaran učinak.
Neurolog sa Birmingham Sveučilišta, Carl Clarke dodaje da je predobro da bi bilo istina i od srca se nada da nije u pravu. U svakom slučaju, nova istraživanja slijede.
 

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare