Published On: Pet, svi 21st, 2021

PA KAKO ČOVJEK NE BI BIO PATRIOT: Sud BiH odbio žalbu Tužiteljstva i potvrdio oslobađajuću presudu Osmici

Apelacijsko vijeća Suda BiH odbilo je kao neosnovanu žalbu Tužiteljstva BiH i potvrdilo oslobađajuću presudu Osmanu Mehmedagiću Osmici, direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), i Muhamedu Pekiću, službeniku ove agencije, koji su prije dva mjeseca u prvostupanjskom postupku oslobođeni optužbi za zloupotrebu položaja.

Zanimljivo je da je drugostupanjska presuda donesena, kao i prvostupanjska u ekspresnom roku. Dok je prvostupanjska objavljena isti dana kada je Tužiteljstvo iznijelo završne riječi, drugostupanjska i pravosnažna, svega 10 dana nakon sjednice na kojoj je traženo da se ona ukine i naredi novo suđenje, piše “Avaz”.

Postupajući tužitelj Oleg Čavka je u žalbi članovima Vijeća obrazložio je 10.svibnja da je došlo do bitnih povreda odredaba krivičnog postupka i da je nepotpuno utvrđeno činjenično stanje prvostupanjske presude.

Čavka je ustvrdio da su Mehmedagić i Pekić u vlastitom interesu poduzeli službene radnje za koje nisu imali ovlasti. Istaknuo je da je tijekom postupka bilo konstantnih pritisaka Suda koji je preuzeo ovlašćenja Tužiteljstva BiH.

– Sud je bio taj koji je preuzeo ovlasti tužitelja i diktirao redoslijed kojim će izvoditi dokaze – rekao je tada Čavka.

Naglasio je da Tužiteljstvu nije bilo dopušteno ulaganje dodatnih materijalnih dokaza te da se prilikom izricanja presude javno izneseni dio razlikovao od pismenog otpravka presude. Čavka je citirao stav Prvostupanjskog suda „da nije svaka zloupotreba krivično djelo“, što dovodi u sumnju, kako je rekao, da je presuda nerazumljiva.

Tužitelj je zamjerio Prvostupanjskom sudu što je poklonio vjeru svjedoku Trifku Buhi, koji je Mehmedagićev zamjenik.

– Sud je pojasnio da je Buha supotpisnik i da je on odobrio operaciju izuzimanja snimka iz “BH Pošte”, iako u dokazima stoji potpis Osmana Mehmedagića – kazao je Čavka, naglašavajući da je Sud bio pristrasan prema obrani.

U žalbi je istaknuto da je čudna odluka Suda da ne sasluša kao svjedoka policijskog komesara MUP-a Sarajevske županije Nusreta Selimovića, jer je, kako je rekao Čavka, on za Tužiteljstvo bio ključni svjedok.

No, za Sud, kojim upravlja Ranko Debevec, Mehmedagićev čovjek i intimus, to ništa nije važno, zaključuje “Avaz”./HMS/

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x