Published On: Thu, Jun 15th, 2017

Ozloglašeni teroristi iz BiH u sirijskom džihad uporištu

SARAJEVO – Veća skupina džihadista iz BiH nalazi se s obiteljima u sirijskom mjestu Majadin, kao iu glavnom džihadistički uporištu u pokrajini Idlib, odakle su došli iz Rake i Mosula, piše “Večernji list”.

U Majadin su došli i neki od najozloglašenijih terorista iz BiH, kao što je Ines Midžić iz Bihaća, jedan od aktera filma “Čast je u džihadu, poruka Balkancima”, koji na snimku pod pseudonimom Salahudin el Bosni kolje kurdskog borca. List navodi da je Midžić otišao u Siriju s Fikretom Hadžićem preko Istanbula, letom iz Sarajeva 15. kolovoza.

Nekoliko puta se vraćao u BiH, prelazeći nesmetano granične prijelaze, iako je za njim bila raspisana tjeralica. Midžiću, koji uređuje portal terorističke organizacije “Islamska država” pod nazivom “Vijesti umeta”, šerijatski vjenčana supruga Edina Mulalić pridružila se u Siriji 1. kolovoza 2013. godine.

U Majadinu, u provinciji Dajre ez Zaur, se nalazi i Jasmin Keserović, zvani Japa, još jedan zloglasni terorist iz BiH, poznat po tome što je u navedenom filmu otvoreno pozivao na ubojstva ljudi s Balkana. Riječ je o mladiću rođenom 1994. godine u Zavidovićima, koji je u džihad otišao sa Bajrom Ikanovićem i Midhatom Đonom 23. siječnja 2013. godine. Među džihadistima iz BiH u provinciji Dajre ez Zaur je i Alija Keserović iz Velike Kladuše, rođen u selu Trnovu, koji se pridružio “Islamskoj državi” 2014. godine i jedan je od aktera propagandnog filma “Struktura Hilafeta”.

U Majadinu je i Goran Pavlović Abdulah, zvani Ebu Ubejde, rođen u Beogradu, koji je prešao na islam. Jedan je od najboljih prijatelja Inesa Midžića, au Siriji je od 2013. godine. Sa suprugom Mirjanom i kćerkom Nevenom jedno vrijeme je živio u Gornjoj Maoči. Kćerka mu se udala za Samira cicvaru kojeg povezuju s napadom na Veleposlanstvo SAD u BiH, as njima je i Amir Selimović, rodom iz sela Svojat kod Živinica. U Idlibu je trenutno Edin Zukić iz Banovića, koji je među prvima napustio BiH. On je na društvenim mrežama poznat kao Abdulah Muhadžir, a priključio se “Nusra frontu” koji je povezan s “Al Qaidom”, a sada je pripadnik pokreta “Taliban”. S njim su i njegov brat Elvedin Zukić, Jasmin Grabus i Sandžaklija poznat kao Saad Sandžakom.

U iračkom gradu Mosul, među pripadnicima “Islamske države” koji još drže tri četvrti, nalaze se borci iz BiH i samoproglašenog Kosova. Grupa boraca otišla je u Mosul na čelu sa Bajrom Ikanovićem, čuvenim teroristom iz BiH, koji je u tom gradu i poginuo. Među borcima u Mosulu su Edin Kahriman iz Maglaja, Senad Hasanović iz Sarajeva i još nekoliko boraca iz Sarajeva i samoproglašenog Kosova. Za Hasanovićem i Kahrimana raspisana je crvena Interpolova potjernica. Većina ovih pripadnika vehabijskog pokreta otišla je u Siriju 2013. godine, u grad azaz na granici s Turskom. Nakon što je teroristička organizacija “Islamska država” proglasila kalifat, svi su iz azaz prešli u Raku. Nakon toga su odlazili u Al Bab, Sarin, koban, ali nakon što su ih Kurdi protjerali 2015. godine, većina je otišla u Mosul.