Published On: Thu, Nov 20th, 2014

Ožalošćena rodbina

Nepobitno je da će se vlast, makar u Federaciji i županijama sastaviti vrlo brzo, točno onako kako je g. Čović i predvidio. Za državu se još ne zna, a i nikome ne izgleda baš bitno u ovom trenutku.

 

Preživjet će se i bez države nekako. Posve očekivano, u krugovima bliskim stranim diplomatima ib sisančadima iz NVO sektora, desio se omanji zemljotres, jer to jednostavno nitko nije očekivao. Nitko nije očekivao da makar na jednoj razini ova zemlja može profunkcionirati bez zabrinutih babica iz stranih veleposlanstava i izvođača im radova. I tek sada kreću nove sabotaže i suze.

Prvi ožalošćeni su svakako strani diplomati iz europskog kruga oko OHR a, valije g. Inzka i 102 objektivna savjetnika i uposlenika mu iz gradske jezgre. Svakako da brzim formiranjem vlasti gube svoj ‘ljeb svakdanji i „raison d’etre“. Tu i treba očekivati prvi urlik pravednog gnjeva. Jer od čega će oni živjeti u zemlji koja nakon svih njihovih eksperimenata, evo sama sastavi federalnu vlast. Ako još i g. Dodik formira SVOJU vlast, onda ćemo dobiti najuzaludniji OHR otkako postoji. Pa što su to korisno uradili za onoliko novaca koje i ja kao EU porezni obveznik, dodajem za njihov kazan? 

 

Goran Raguž l poskok.info

Druga grupa su američki diplomati iz ove neobično spretne i vanjskopolitički uspješne administracije nobelovca g. Obame. Nakon prvobitnog ushićenja koalicijom za državu, neko im je u sred zaleta povukao ručnu. G. Hill, čuvar radnog mjesta gđi Cormack, neuobičajeno za njega i uobičajeno za diplomatske konvencije, napokon šuti. Nije da on čemeran ne bi nešto rekao, već eto. Vis maior! Biće napokon netko u State Departmentu prebrojao sastav novog Kongresa, pa se malo zbunio. Kad se sve završi, g. Moonu, Mooreu i Hillu bi mogla biti malo dva oka da se siti isplaču pred kakvom senatskom komisijom npr. za vanjske poslove koja bi mogla postavljati neka krajnje neugodna pitanja o ponašanju svojih diplomata i sumnji da su poticali nerede u prijateljskoj i zaštićenoj zemlji. Biće tu mnogo ožalošćene rodbine i prijatelja.

Treća grupa vrlo ožalošćenih formiranjem vlasti i funkcioniranjem države makar u pokušaju, su naše nezaobilazne, poštene, vrijedne i državnim budžetom financirane NVO. Tu očekujem plač i vrisku do neba. Osobito, što je već očevidno da se vlast formira samo zahvaljujući smirenosti, taktičnosti i državničkoj snazi njihovog arhineprijatelja, g. Dragana Čovića. Tu im je sve propalo. A tako su rado vrisnuli u prošli petak pobjedu pravde nad mrskim snagama zla! Još ako se obistine glasine da nova vlast ide đonom na NVO sektor – ne jadna što joj se to radi, već radi novca kojeg više nema drugdje – tada se može očekivati krv na ulicama. Uvaženi prof. i k tomu još dr. Kukić to i najavljuje. Jer kako će ovo ostat?! Elem mu hapse prijatelje, elem otimaju kruh iz usta njegovima, elem formiranjem nove vlasti, prvo dolaze na udar sva zapošljavanja, namještanja novih NO u JP i pljačka zadnjih mjeseci od strane loosera. Pa Dalaj lama bi podivljao! I organizirao novi plenum sa malo paljevine. I onako se niko ne drži zakona ko pijan plota. Maršal je bio jedan.

Četvrta grupa ožalošćene rodbine su glasači g. Komšića koji su se malo zatrčali, računajući na njegovu tradicionalnu gadljivost na vlast i moć. Nisu shvatili da je rečeni gospodin malo oguglao i da mu je sad lahko sjesti sa jučerašnjim din dušmanima i biti napokon koristan član ljudske zajednice. Možda mu i izdobri, tko to zna?! Glasačima na građanskoj i progresivnoj ljevici, neće izdobrit. Urlik gnjeva, samo što nije vrisnuo.

Zadnja grupa ožalošćenih su oni koji nisu ozbiljno shvatili Ostale. I pretrčali na vrijeme u novi Narod i zauzeli zaslužena mjesta na Olimpu konstitutivnih. To će biti moćna kuknjava sa mnogo uplakanih. A tek ako se nekim čudom desi da ove reliquiae reliquiarum od države i nekim čudom proradi?! Pa se nekim čudom krene u reforme načinom na koji su se npr. Čile ili Estonija izvukli i za nekoliko godina postali najprosperitetnije države u svom okruženju?! Pa se još većim čudom posveti pažnja curenju iz budžeta i to preusmjeri umjesto parazitima, malim i srednjim poduzetnicima?! Koliko će tek tada biti ožalošćene rodbine?!

Goran Raguž