Published On: Ned, kol 29th, 2021

Ovo su nove zapovijedi u Federaciji BiH koje su na snazi do 9. rujna

Vlada Federacije BiH je na ovotjednoj sjednici donijela nove naredbe i preporuke u vezi postupanja s ciljem kontrole i suzbijanja pandemije koronavirusa koje su od 26. kolovoza na snazi narednih 14 dana.

Ono što najviše interesira građane je da je obavezno nošenje maski preko usta i nosa u zatvorenom prostoru i poštivanje razmaka od minimalno dva metra.

Obvezno nošenje maski je naređeno i na otvorenom ako se ne može ostvariti fizička distanca od dva metra. Nošenje maski se podrazumijeva i na autobuskim, tramvajskim, trolejbuskim, minibuskim stanicama, peronima, tržnicama i drugim mjestima gdje je veća fluktuacija stanovništva.

Što se tiče okupljanja, dozvoljeno je ne više od 50 osoba u zatvorenom i ne više od 100 na otvorenom prostoru. Ova naredba se proširuje na maksimalno 150 u zatvorenom i 300 na otvorenom pod uvjetom da veličina prostora omogućava provedbu higijensko-epidemioloških mjera pod uvjetom da svi sudionici skupa imaju negativan antigenski ili PCR test (ne stariji od 48 sati) ili potvrdu o preboljelom Covid-19 (ne stariju od 6 mjeseci) ili potvrdu o završenoj cijepljenju.

Pružanje usluga u ugostiteljskim objektima dopušteno je za maksimalno 50 osoba u zatvorenom prostoru i 100 osoba na otvorenom prostoru ugostiteljskog objekta, i to isključivo uz uvjet da veličina zatvorenog i otvorenog prostora ugostiteljskog objekta omogućava poštivanje navedenih mjera i preporuka zavoda za javno zdravstvo u Federaciji BiH.

U kinima i kazalištima dopušta se organiziranje predstava i projekcija filmova za maksimalno 100 osoba uz obvezan razmak od najmanje dva metra između osoba i poštivanje ostalih preporuka.

Što se tiče sportskih natjecanja dopušta se održavanje na otvorenom uz prisustvo gledatelja, uz uvjet korištenja do 30 posto kapaciteta stadiona, a ne više od 500 osoba po tribini uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera.

Krizni stožer je predložio, a Vlada FBiH usvojila i veoma čudnu odluku koja govori da osobe na tribinama ne smiju imati navijačke rekvizite.

Dopušta se održavanje kongresa, konferencija i drugih edukativnih skupova i to do 100 osoba. Organizator skupa u kojem sudjeluje više od 100 osoba dužan je prethodno osigurati suglasnost nadležnog kriznog stožera županijskog ministarstva zdravstva, koje se izdaje na osnovu mišljenja nadležnog zavoda za javno zdravstvo županije i sadrži procjenu rizika.

Ako skup ima više od 100 osoba, potrebno je da sudionici imaju negativan antigenski ili PCR test, ne stariji od 48 sati, ili potvrdu o preboljelom COVID-19 ne stariju od 6 mjeseci, ili potvrdu o završenom cijepljenju./HMS/

guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Hum
Hum
1 godina prije

🤣 🤣 🤣 😂 zapovijedi retardinjosa.

Bucko
Bucko
1 godina prije

?