Published On: Tue, Aug 7th, 2018

OVO NIJE REKAO NITKO SA ŠIROKOG NITI IZ BANJA LUKE: Žene u burkama izgledaju kao ‘poštanska sandučad’

Predsjedavajući bitanske vladajuće konzervativne stranke i bivši ministar vanjskih poslova Boris Johnson izrazio je u utorak žaljenje zbog novinske kolumne u kojoj je napisao da žene koje nose burke izgledaju kao “poštanska sandučad” i pljačkašice banaka.

Johnson, koji je podnio ostavku u vladi prošlog mjeseca u sporu oko Brexita, napisao je te komentare u članku u novinama Daily Telegraph objavljenom u ponedjeljak.

Johnson je napisao da se protivi zabrani nošenja burki i marama koje pokrivaju lice, ali je dodao da je “apsolutno smiješno da žene biraju da hodaju uokolo kao poštanska sandučad”.

Njegov članak izazvao je kritike muslimanskih grupa i ostalih političara – među kojima i nekih iz redova konzervativaca.

Johnson je bivši gradonačelnik Londona i jedan od najpoznatijih britanskih političara. On je podnio ostavku na položaj ministra vanjskih poslova u julu, optužujući premijerku Theresu May da je “ubila san o Brexitu” svojim planom da zatraži tješnje ekonomske veze s Evropskom unijom nakon britanskog napuštanja bloka u narednoj godini.

Ostavka je učvrstila poziciju Johnsona kao čelnika pro-Brexit krila Konzervativne stranke, koja je duboko podijeljena oko pristupa prema EU.

Mnogi očekuju da će se May suočiti s izazovima njenom čelništvu ukoliko se posrnuli pregovori o Brexitu ne poboljšaju – a veoma je vjerovatno da će Johnson biti među glavnim kandidatima da je naslijedi. Neki sumnjaju da Johnsonovi komentari o burkama imaju za cilj ojačati njegovu poziciju među desničarskim članovima stranke, prenosi Asociated Press.