Published On: Ned, ruj 29th, 2019

OVO NIJE PRVI SLUČAJ Diplomatski i korupcijski skandal: Ministarstvo vanjskih poslova BiH pokrenulo je istragu oko izdavanja viza Iračanima

Ministarstvo vanjskih poslova BiH oštro se protivi svakom obliku korupcije i odmah po objavljivanju navoda u medijima u vezi sa slučajem deportacije iračkih državljana zatražili smo detaljnu informaciju od Ambasade BiH u Amanu, koja je iračkim državljanima izdala turističke vize za boravak u BiH.

Detaljna procedura

Ovo je poručeno za „Dnevni avaz“ iz kabineta Igora Crnatka, ministra vanjskih poslova BiH.

– Informacija o detaljnom postupku izdavanja viza za iračke državljane koji su jučer doputovali pa deportirani sa Sarajevske zračne luke, zatražena je jučer ujutro – dodaje se.

Granična policija BiH, podsjećamo, vratila je sa Sarajevske zračne luke 50 državljana Iraka, koji su imali turističke vize, a kako su ispričali istražiteljima, oni su za ovu vrstu usluge platili po 1.000 eura posrednicima u Ambasadi BiH.

Izdat nalog

No, otkriveno je da ovo nije prvi slučaj i da je ranije Iračanima izdato skoro 200 turističkih viza za ulazak u BiH iako je riječ o osobama koji dolaze iz zemlje visokog migracijskog rizika.

– Izdat je nalog i Kancelariji za diplomatsko-konzularnu kontrolu MVP-a BiH da u okviru svojih nadležnosti preispita kompletan postupak izdavanja ovih viza u Ambasadi BiH u Amanu. Ministarstvo vanjskih poslova BiH poziva i druge nadležne institucije BiH da se uključe u ovaj slučaj u okviru svojih nadležnosti kako bi se što prije utvrdilo postoji li eventualna odgovornost institucija ili pojedinaca i kako bi se, u skladu s tim, preduzele odgovarajuće mjere – rečeno nam je iz MVP-a.

Hotelski smještaj

Iračani su, prema saznanjima „Avaza“, imali čak i rezerviran smještaj u jednom sarajevskom hotelu, gdje su se trebali skloniti dok krijumčari ne dođu po njih. U tom hotelu je obavljena racija. Iračani su, pokazala je provjera, redovno odsjedali u ovom hotelu u Sarajevu prije nego što bi se prebacivali u Hrvatsku.
https://poskok.info/jedini-hrvat-diplomat-kojeg-komsic-nije-smijenio-uhvacen-u-kriminalu-razotkriveni-diplomati-iz-bih-koji-su-za-tisucu-eura-izdavali-vize-ilegalnim-migrantima/

 

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare