Published On: Čet, pro 12th, 2019

Ovo je ubojica iz Omiša – kriminalac sa stotinama prijava zbog droge i nasilja

STIPE Ringwald, osuđivani šibenski kriminalac s podebljim dosjeom, uhićen je jutros u Šibeniku zbog sumnje da je izvršio egzekuciju odnosno ispalio najmanje šest hitaca u glavu 38-godišnjeg Karmelina Fistanića iz Piska 9. studenog ove godine u Omišu.

Uz Ringwalda, uhićena su još dvojica muškaraca. Uhićeni su Jerko Pirić za kojeg se smatra da je naručio ubojstvo svog bivšeg poslovnog partnera te Vlado Zolota koji je, sumnjaju u policiji, pomogao organizirati likvidaciju, dok je Ringwald uhićen u Šibeniku.

Poznati kriminalac sa 120 kaznenih prijava

Stipe Ringwald u Šibeniku je postao poznat još početkom devedesetih nakon prometne nesreće u kojoj je poginula mlada djevojka, koja je ispala iz njegovog automobila. Tada se govorilo da ju je jednostavno ostavio na cesti, smrznula se i umrla.

Još je nekoliko puta Ringwald preživljavao teške prometne nesreće, a sredinom travnja 2004. godine svojom se Hondom punim gasom na šibenskom gradskom predjelu Vidici na semaforu zabio u Renault Clio koji mu je oduzeo prednost, pisala je tada Slobodna Dalmacija.

Svjedoci su tada tvrdili da je letio nekih 20-ak metara, a kad je obliven krvlju pao na asfalt, prvo što je upitao bilo je je li mu sve u redu s nogama i rukama, za glavu nije bilo bitno. Bio je svjestan da je vrlo lako mogao ostati invalid.

U policijskoj evidenciji nakupio je fascinantnih 120 kaznenih prijava.

Uhićen s hašišom

U rujnu 2004. godine uhićen je na španjolsko-francuskoj granici s 26 kilograma hašiša. Završio je iza rešetaka, a već krajem prosinca te godine francuski su ga policajci dopratili u Zagreb i predali Hrvatskoj.

Upao u stan djevojke i tukao je 45 minuta

U travnju 2006. godine banuo je u stan tada 19-godišnje djevojke u Zagrebu, gurnuo je na krevet, sjeo na nju držeći joj ruke jednom rukom iznad glave i počeo je mlatiti šakom.

To je trajalo oko 45 minuta, a kad je ona napokon uspjela pobjeći, istrčao je za njom vičući: “Ubit ću te, izdala si me…”

Sukob na hvarskoj rivi

Široj javnosti postao je poznat u slučaju sukoba na hvarskoj rivi u kojem su u ljeto 2006. godine dvojica tamnoputih Britanaca izvukla deblji kraj. Splitskog kirurga Hrvoja Tomasovića i Karlu Krnetu, djevojku Stipe Ringwalda, teretili su za sudjelovanje u tučnjavi s osobito teškim ozljedama. Kako se vještačenjem utvrdilo da Britanci nisu zadobili osobito teške ozljede, nije više bilo elemenata za kazneni progon.

Tomasović je od početka tvrdio da je nedužan i da je samo razdvajao sukobljene strane. Dežurna sutkinja splitskog Županijskog suda nije imala razumijevanja za njegove argumente, čak ga je strpala u pritvor. Tomasović je prespavao vikend u zatvoru, a onda ga je po žalbi Izvanraspravno vijeće pustilo na slobodu.

Slučaj je imao vrlo jak medijski odjek, između ostalog, i zato što je iniciran s najvišeg vrha. Tadašnji britanski premijer Tony Blair požalio se Ivi Sanaderu kako u Hrvatskoj njihovim turistima otkidaju uši.

2012. godine Ringwald je osuđen na splitskom Općinskom sudu nepravomoćno na pola godine zatvora zbog teškog ozljeđivanja britanskog turista.

Pao sa 100 grama marihuane i 5 grama heroina

2009. godine Ringwalda i njegovu grupu – u kojoj su još bili i Jure Rađa Juka (26), Ivica Alebić (38), obojica iz Splita, Mario Puhjera (29) s otoka Mljeta i prebivalištem u Zadru i Vice Mihaljević (28) iz Šibenika te još jedan Splićanin koji je u bijegu – zadarski su narko policajci više mjeseci pratili i nadzirali, da bi naposljetku, nakon pokušaja bijega, pali sa 100 grama marihuane i pet grama heroina.

2012. godine u ponovljenom je suđenju na splitskom Županijskom sudu osuđen na pet godina i četiri mjeseca zbog dilanja 4,6 kilograma marihuane vrijedne 240 tisuća kuna.

On i majka tužili Hrvatsku i izgubili

Europski sud za ljudska prava odbacio je u veljači ove godine tužbu Ringwalda koji je tvrdio da mu je država, zbog neprimjerenih policijskih izjava prije presude, povrijedila presumpciju nevinosti te pravo na pošteno suđenje i poštovanje njihovog privatnog života.

Pravdu u Strasbourgu zatražio je zajedno s majkom koja je uhapšena kada je u njenoj kući zaplijenjena pošiljka od pet kilograma marihuane zbog koje su u konačnici i osuđeni na zatvorske kazne.

Tvrdio da je povrijeđena presumpcija nevinosti

Suđenju je prethodila kriminalistička istraga, u kojoj su korištene tajne mjere praćenja i snimanja telefonskih razgovora, a Ringwald je na suđenju prigovarao da mu je povrijeđena presumpcija nevinosti jer su policajci prije pokretanja kaznenog postupka novinarima izjavili da su uhićenici krivi za preprodaju droge.

Odlučujući o takvom prigovoru, Vrhovni sud je utvrdio da su policajci doista dali neprimjerene izjave medijima, koje su bile protivne načelu presumpcije nevinosti, no Vrhovni sud je utvrdio da takve izjave nisu utjecale na pošteno suđenje.

Europski sud je, odlučujući o njihovim prigovorima, utvrdio da “niti I-tužitelj, a niti II-tužiteljica nisu iscrpili sva pravna sredstva prije nego što su podnijeli svoje tužbe sudu zbog povrede načela presumpcije nevinosti”, izvijestio je Ured hrvatske predstavnice pred sudom u Strasbourgu.

Pojašnjavaju da Ringwald nije podnio tužbu radi naknade štete nadležnom hrvatskom sudu, koju je, prema mišljenju Strasbourga, trebao podnijeti temeljem presude Vrhovnog suda u kojoj je utvrđena povreda ustavnog načela presumpcije nevinosti.

Vesna Ringwald, s druge strane, ni pred splitskim, a kasnije ni Vrhovnim sudom nije prigovorila zbog povrede presumpcije nevinosti pa je Europski sud za ljudska prava njihove tužbe odbacio.

Ringwaldi su prigovarali i da su njihovi telefonski razgovori nadzirani temeljem nedovoljno obrazloženih sudskih naloga, ali sud ni te prigovore nije prihvatio, prenosi hina.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare