Published On: Pon, svi. 20th, 2019

Ovo je Srpkinja iz Hrvatske sa snimke koja je srušila austrijsku vladu

Skrivena kamera sa Ibice uzdrmala je austrijsku političku scenu. Dvojica vodećih ljudi desničarske FPÖ tu ugovaraju sumnjive poslove, a sa njima je i supruga jednog od njih – Srpkinja Tajana Gudenus. Tko je ta mlada žena?

 

AUSTRIJU trese ogroman skandal zbog snimke na kojoj vodeći političari desničarske Slobodarske partije Austrije (FPÖ) dogovaraju sumnjive poslove s navodnom ruskom bogatašicom, za koju se kasnije ispostavilo da je bila mamac.

Tajno snimljeni sastanak u jednoj vili na Ibizi doveo je do raspada austrijske vlade.

Na snimkama se, pored predsjednika stranke Heinz-Christiana Strachea i njegove desne ruke, šefa zastupničkog kluba Johana Gudenusa, vidi i njegova supruga Tajana Gudenus. Pred njom dvojica političara s navodnom ruskom stranom dogovaraju sumnjive poslove.

Preko Banje Luke do Beča

Tajana Gudenus, rođena Tajčić, prema pisanju austrijskih medija, potječe iz srpske obitelji iz Hrvatske, prenosi Deutsche Welle. U medijima se navodi da su izbjegli u Banju Luku nakon početka rata 1992. godine. Kako je pisao tjednik Zeit, njezina majka je javna bilježnica s odličnim vezama u glavnom gradu bosanskih Srba.

Tajčić se 2007. preselila u Beč bez ikakvog znanja njemačkog i tamo završila fakultet. Njezine fotografije se nalaze na stranicama na kojima se reklamiraju fotomodeli. Od 2014. se volonterski angažira u austrijskom Fondu za integraciju.

Tijekom 2016. je u Beču vodila program koji je organizirala Turistička organizacija Beograda, a na kojoj je bio i ambasador Srbije u Austriji. Vodi blog “Baby and Beauty” u kojem piše o tome kako je biti majka.

Najveći strah joj je novi rat na Balkanu

Tajačić je druga supruga Gudenusa te imaju jedno dijete. Vjenčali su se 2017. godine, a jedan od gostiju na svadbi bio je i Milorad Dodik.

 

O političkim stavovima Tajane Tajčić malo se zna. Na društvenim mrežama često postavlja fotografije i snimke, ali rijetko piše.

Kaže da joj je najveći strah novi rat na Balkanu: “Ne dozvolimo da državom vladaju loši đaci: nepismeni političari, korumpirani direktori i starlete. Borimo se, ali zajedno: protiv tih koji bi da se ponovo međusobno uništavamo, tj. samouništavamo”, napisala je jednom prilikom na Facebooku.

Do snimke s Ibize nije bilo jasno do koje je mere Tajana Gudenus upućena u politički rad svog supruga. Na temelju videa bi se moglo pomisliti da je upućena vrlo detaljno, s obzirom na to da su Gudenus i Strache pred njom govorili o preuzimanju medija i sumnjivim partijskim donacijama. Na isječcima koje su objavili mediji Tajana se nije uključivala u razgovor.

Rekordna brzina kojom se raspala vlada

Podsjetimo, na snimkama koje su objavili Der Spiegel i Sueddeutsche Zeitung Strache i njegov suradnik Johann Gudenusom, sadašnji predsjednik zastupničkog kluba FPÖ-a, u srpnju 2017., dva mjeseca uoči parlamentarnih izbora u Austriji, u vili na Ibizi razgovaraju s jednom ženom koja se predstavlja kao nećakinja ruskog oligarha koji želi uložiti 250 milijuna eura u austrijsko gospodarstvo.

Sueddeutsche Zeitung i Der Spiegel objavili su tajno snimljeni video na Ibizi u kojem Strache u razgovoru s jednom navodnom ruskom poduzetnicom za novac nudi prednosti pri dodjeli javnih natječaja.

Iako je sugovornica u nekoliko navrata ponovila kako se radi o ilegalnom novcu, Strache i Gudenus su navodnoj investitorici ponudili kupnju najtiražnijeg austrijskog dnevnika Kronen Zeitunga.

“Ako tri tjedna uoči izbora preuzmete Kronen Zeitung i podržite nas da dođemo do vrha, onda možemo pričati o svemu”, rekao je Strache u videu.

Na snimci spominjao i Hrvatsku

Sasvim usputno, govoreći o investicijama, Strache spominje i Hrvatsku.

Strache je svojoj ruskoj prijateljici savjetovao da nipošto ne ulaže novac u države jugoistoka Europe. “Hrvatska je jedno sr*nje, sr*nje”, govori Strache te savjetuje i da bježi od Srbije, odakle je političkim utjecajem spašavao tvrtke svojih austrijskih prijatelja.

Ništa nije demantirao

Strache ništa nije demantirao. Iako je inzistirao na tome da nije prekršio nikakav zakon, priznao je da je riječ o “krajnje neugodnoj, pijanoj aferi”.

“Žao mi je.To je bilo glupo, neodgovorno i jedna velika greška i zato sam kancelaru Kurzu ponudio svoju ostavku koju je on i prihvatio”, rekao je Strache u subotu na izvanrednoj konferenciji za tisak u uredu vicekancelara.

Strache je objasnio da je pod utjecajem alkohola htio impresionirati navodnu rusku poduzetnicu i zbog toga se ispričao i svojoj supruzi.

“Ponašao sam se kao tinejdžer i time povrijedio osobu koja mi najviše znači”, rekao je Strache.

No iako nije ništa demantirao, Strache se ipak izvlačio, a za sve je optužio “strane obavještajne službe”.

Ipak novi izbori

Ostavka je uslijedila ni 24 sata nakon izbijanja afere. Kurz ju je prihvatio. No čini se kako je austrijski premijer svjestan da vlada ipak ne može preživjeti skandal ovolikih razmjera, odnosno da jedna ostavka ne može sačuvati narušeni kredibilitet desne vlade.

Tako su Kurz i predsjednik Alexander Van der Bellen najavili da bi se prijevremeni izbori u Austriji mogli održati početkom rujna.

“Novi izbori nisu ničija želja nego nužnost“, rekao je Kurz (Austrijska narodna stranka, OeVP) nakon razgovora s Van der Bellenom. On je objasnio da do novih izbora želi “stabilne uvjete” i da će u tu svrhu razgovarati s predstavnicima svih stranaka.