Published On: Čet, sij. 5th, 2017

Ovo je šest ključnih pitanja i odgovora o Kolindinim novogodišnjim proslavama u SAD-u

Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa zaprimilo je niz prijava protiv predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, a nakon odluke Ureda predsjednice da njena dva novogodišnja odlaska u SAD proglasi službenom tajnom.

Ako Povjerenstvo odluči prihvatiti prijave trebat će utvrditi je li razlog puta službeni ili privatni, odnosno je li riječ o novogodišnjoj proslavi predsjednice ili odlasku na službeni put u SAD.

Index je detaljno istraživao još od siječnja prošle godine gdje je predsjednica bila za doček 2016. godine, kada je također otišla u SAD, a sada se stvar ponavlja. Ključna pitanja odnose na doček iz 2016. godine, a ponašanje predsjednice iz te godine nije bila slučajnost jer se sve ponavlja i ove  2017. godine.

Službeni posjet zapravo je privatni jer predsjednica danima nema protokolarnih obaveza iako se nalazi u službenom posjetu stranoj zemlji.

1. Jesu li avionske karte platili porezni obveznici?

Da.

Index je, u skladu s pravom na pristup informacijama, zatražio troškove avionskih letova u prosincu 2015. godine i siječnju 2016. godine. Trošak avionskih karata iznosio je 35 tisuća kuna a uključeni su letovi Zagreb-Frankfurt, Frankfurt-Washington, Chicago-Atlanta i Chicago – Minneapolis. Predsjednica je bila u Minnesoti gdje se sastala s tamošnjim guvernerom Markom Daytonom 4. siječnja, a kasnije je bila u Chicagu gdje se susrela s predstavnicima hrvatske zajednice.

2. Je li predsjednica putovala sama u službeni posjet SAD-u?

Da.

Prema odgovoru Ureda predsjednice od 6. lipnja prošle godine objašnjeno je kako je predsjednica napustila Zagreb 29. prosinca 2015. godine, a s njom nije bio nitko iz Ureda predsjednice. Potvrđeno je kako je s predsjednicom trebao ići kasniji ministar obrane, a tada još njen savjetnik Josip Buljević, no njegova avionska karta je stornirana, odnosno nije išao. U Americi, točnije u Minnesoti joj se pridružio načelnik GS OSRH general Drago Lovrić, no tek 3. siječnja.

3. Kada počinje službeni posjet predsjednice Kolinde Grabar Kitarović SAD-u?

29. prosinca.

“Predsjednica je započela službeni posjet 29. prosinca 2015. godine, a otputovala je redovnom zrakoplovnom linijom iz Zagreba”, stoji u odgovoru kojeg smo dobili iz Ureda predsjednice temeljem Novinarskog upita.

4. Kada počinju protokolarne obaveze službenog posjeta SAD-u?

3. siječnja. Pet dana kasnije.

Protokolarne obaveze počinju pet dana nakon početka službenog posjeta SAD-u. Predsjednica je prvi protokolarni sastanak imala 3. siječnja u Chicagu na donatorskoj večeri. Ured predsjednice tvrdi da nemaju nikakve informacije gdje je bila predsjednica od 29. prosinca 2015. do tada iako se nalazila u službenom posjetu.

5. Kako su službeni posjet SAD-u iz Ureda predsjednice pretvorili u privatno vrijeme predsjednice te sve proglasili službenom tajnom.

Ne znaju gdje je bila.

Više puta tražili smo informaciju gdje se predsjednica nalazila spornih pet dana. Nismo dobili odgovor pa smo se žalili povjerenici za informiranje. Dobili smo odbijenicu. Ured predsjednice tvrdi se da predsjednica u to vrijeme nije imala “protokolarnih obaveza koje bi spadale u djelokrug rada Ureda predsjednice RH.”

“Informacije o aktivnostima predsjednice u novogodišnjoj noći te mjestu i načinu na koji je dočekala Novu godinu, Ured predsjednice ne posjeduje”, glasilo je rješenje po kojem nam odbijena informacije o hodogramu aktivnosti predjednice tijekom službenog posjeta SAD-u 2015/2016.

6. Znamo li gdje se predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nalazi danas i s kime se sastaje?

Ne.

“Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović od 1. do 5 siječnja 2017. godine boravit će u Sjedinjenim Američkim Državama”, jedina je službena obavijest iz Ureda predsjednice.

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer