Published On: Pon, kol 9th, 2021

OVO JE PRESLIK ZAMOLNICE UPUĆENE HRVATSKOJ: Tužiteljstvo BiH se zapravo odreklo krivičnog gonjenja RH generala. Merlin je u pravu. Sve je laž…

Cijela afera je lažna. Činom Tužiteljstva BiH hrvatski generali su, zapravo, spašeni krivičnog progona.

Dokazuju to i dokumenti.

Bosna i Hercegovina se odlukom glavne državne tužiteljice Gordane Tadić zapravo odrekla prava na kazneni progon visokih oficira Hrvatske vojske koji su bili pod istragom zbog zločina nad Srbima tijekom operacija HV-a, provedenih 1995. godine.

U prilogu je dokument koji je Gordana Tadić uputila svojim kolegama u Republici Hrvatskoj od kojih traži da oni preuzmu krivični predmet protiv četrnaest oficira Hrvatske vojske.

zamolnica Tužiteljstva BiH
“Republika Hrvatska, nadležnom organu u Republici Hrvatskoj”, naslovljen je akt Tužilaštva BiH.

Država moliteljica je Bosna i Hercegovina, zamoljena država je Republika Hrvatska, dok u rubrici predmet piše: “zamolnica za ustupanje krivičnog gonjenja”.

“Ovo Tužilaštvo formiralo je predmet T20 KTRZ 0003539 06 na osnovu Izvještaja o otkrivanju izvršitelja krivičnog djela broj: KU – 94/06 podnesenog od strane Centra javne sigurnosti Banja Luka, PS Kozarska Dubica od 3. 11. 2006. godine i Izvještaja o otkrivanju krivičnih djela i izvršitelja broj KU-1874/07 od 6.9. 2007. godine, Centar javne sigurnosti Banja Luka protiv prijavljenih osoba i to: Pavla Miljevca, Marijana Marekovića ….” navedeno je u zamolnici hrvatskim vlastima nakon čega su brojni  dužnosnic iz Hrvatske priopćili da se radi o pritisku “političkog Sarajeva”.

U zamolnici, Tužiteljstvo BiH se poziva na Sporazum između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima koji je potpisan 26. veljače 1996. godine u Splitu.

“1) Pravosudni organi države moliteljice privremeno će prekinuti mjere u vezi s gonjenjem za djelo navedeno u molbi za preuzimanje krivičnog gonjenja.
2) Te će se mjere uvijek obustaviti:
  1. ako je okrivljeni u zamoljenoj državi pravomoćno oslobođen ili je postupak obustavljen zbog pomanjkanja dokaza ili zato jer počinjeno djelo nije kažnjivo djelo,
  2. ako su izrečena kazna ili mjera sigurnosti već izvršeni ili ako izvršenje po zakonu zbog akta pomilovanja nije više moguće.
  3. za onoliko vremena za koliko je izvršenje kazne ili mjere sigurnosti potpuno ili djelomično odgođeno”, navedeno je u članu 36 navedenog Sporazuma.
Sporazum između BiH i Hrvatske
Dakle, Bosna i Hercegovina kao država moliteljica “privremeno će prekinuti mjere u vezi s gonjenjem za krivično djelo navedeno u molbi”.
Ili u prevodu, BiH više neće provoditi istragu protiv hrvatskih generala koje je MUP RS-a prijavio za krivično djelo ratni zločin.
Sve ovo objavio je probošnjački portal Istraga.ba na kojem prste ima Avdo Avdić, obavještajac koji se voli predstavljati i kao novinar.

Isti portal dalje zaključuje:

No, ono što je posebno interesantno piše u članu 35 Sporazuma na koji se poziva Tužilaštvo BiH.
Molbi treba priložiti: spise u originalu ili ovjerenom prijepisu,  potvrdu ili druge podatke o državljanstvu osobe za koju se moli preuzimanje krivičnog gonjenja, izvod odredbi iz krivičnog zakona koje su pripremljene u toj krivičnoj stvari, izjave oštećenih da su suglasni sa ustupanjem krivičnog gonjenja.
Izjava oštećenog, koja je potrebna za pokretanje krivičnog postupka u državi moliteljici, vrijedi i u zamoljenoj državi”, piše u Sporazumu.
Ako je Tužiteljstvo BiH ispoštovalo odredbe na koje se poziva, to znači da su porodice stradalih Srba dale suglasnost da se hrvatskom pravosuđu ustupi krivični predmet protiv hrvatskih generala.
Takva suglasnost, za koju se tereti hrvatske generale, ne postoji.
 Osim toga, o ustupanju predmeta hrvatskom pravosuđu morali su biti upoznati  i čelnici MUP-a Republike Srpske koji su prijavili osumnjičene.
Da li su oni dali suglasnost na ovaj čin Gordane Tadić do sada nismo uspjeli saznati.
No, ono što je potpuno jasno – Hrvatska ove generale neće procesuirati.
A neće ni Gordana Tadić, odnosno Tužilaštvo BiH.
I za kraj je bitno napomenuti da Tužiteljestvo BiH nije poduzelo ništa kako bi oficire Hrvatske vojske izvelo pred Sud BiH.
Međunarodna potjernica za njima nikada nije raspisana, a od hrvatskog pravosuđa do sada nije zatraženo ni njihovo ispitivanje u svojstvu osumnjičenih, odnosno prijavljenih.
Iako nije poduzela ništa da im se sudi u BiH, Gordana Tadić je odlučila predmete protiv generala iz Hrvatske ustupiti pravosudnim organima koji ih neće procesuirati.
Dio koji Istraga.ba ne istražuje je međutim sljedeći:
RH je nakon Oluje, podijelila opću amnestiju pripadnicima Vojske Krajine te cijelom zapovjednom lancu te vojske. Kao i svima koji su sudjelovali u Oružanoj pobuni protiv RH ukoliko oni nisu bili počinitelji ratnih zločina. Reguliranje amnestije te pravne odgovornosti svih u RH stvar je pravosuđa RH. Što bi se dogodilo da sada hrvatska istražna tijela u BIH, podižu optužnice slučajnim izborom protiv zapovjednog lanca Vojske Krajine i da to procesuira BIH?
I zašto RH ne bi krenula s podizanjem optužnica protiv vojnog iu p
guest
nije obvezno
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x