Published On: Uto, kol 31st, 2021

Ovo je posljednji američki vojnik koji je napustio Afganistan

Sad je priopćio da je dovršio povlačenje svojih snaga iz Afganistana gotovo 20 godina nakon napada na tu zemlju kojim je odgovorio na napade na Ameriku 11. rujna 2001. godine.

Više od 122.000 osoba napustilo je Kabul zračnim mostom uspostavljenim 14. kolovoza, dan prije nego što su kontrolu nad Afganistanom ponovno preuzeli talibani, koji su pružili utočište militantnoj skupini Al Qaedi, koju se optužuje za napade na New York i Washington 2001. godine.

Washington i saveznici u NATO-u nisu predvidjeli da će talibani tako brzo preuzeti vlast te su bili prisiljeni brzo napustiti zemlju, ostavljajući iza sebe tisuće Afganistanaca koji su im pomagali.

“Bolan odlazak”

“Ovaj je odlazak bio vrlo bolan. Nismo uspjeli izvući sve koje smo htjeli”, rekao je general Frank McKenzie, zapovjednik središnjeg zapovjedništva američkih oružanih snaga na brifingu za novinare u Pentagonu.

“Ali mislim da smo ostali i 10 dana duže, ne bismo uspjeli sve izvući”, rekao je McKenzie, dodajući da je glavni američki diplomat u Afganistanu Ross Wilson bio na zadnjem letu.

Hitna evakuacija okončana je prije krajnjeg roka u utorak, koji je odredio američki predsjednik Joe Biden, odlučivši provesti sporazum o povlačenju trupa koji je s talibanima sklopio njegov prethodnik Donald Trump.

Sjedinjene Države i njihovi zapadni saveznici pokušali su spasiti svoje državljane te prevoditelje, zaposlenike lokalnog veleposlanstva, aktiviste za građanska prava, novinare i druge ugrožene Afganistance.

Evakuacije su postale još opasnije nakon što je u četvrtak u napadu bombaša samoubojice, za koji je odgovornost preuzela Islamska država – neprijatelj i Zapada i talibana – poginulo 13 pripadnika američke vojske i 170 Afganistanaca koji su čekali na ulazu u zračnu luku.

Biden, suočen s oštrim kritikama u zemlji i inozemstvu zbog svojih odluka, obećao je nakon krvavog napada na zračnu luku u Kabulu da će uhvatiti odgovorne.

Posljednji vojnik koji je napustio Afganistan

Posljednji američki vojnik koji je napustio Afganistan bio je general bojnik Chris Donahue. U pancirki i kacigi zapovjednik 82. zračno-desantne divizije američke vojske nosio je oružje u desnoj ruci.

Donahue je svojim vojnicima poslao posljednju poruku: “Dobro obavljen posao, ponosim se svima vama.”

Slika Donahueova usamljenog izlaska, koju je objavilo Središnje zapovjedništvo SAD, mogla bi postati simbolom ponižavajućeg povlačenja Amerike iz zemlje, piše Guardian./Hina/HMS/

guest
nije obvezno
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x