Published On: Mon, Jul 8th, 2013

Ovo je početak kraja Bosne i Hercegovine

SARAJEVO – Bosna i Hercegovina je na aparatima i RS bi mnogo relaksiranije mogla nastaviti sama i bila bi mnogo naprednija nego sada, ovo je u raspravi o postupanju nadležnih agencija u noći kada su održani prosvjedi građana danas na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH kazala zastupnica SNSD-a Milica Marković ističući da ukoliko se ovaj problem ne riješi adekvatno to će značiti početak kraja BiH.

Zatražila je i da se do naredne sjednice ili 28. srpnja zatraži informacija od Tužiteljstva BiH šta je uradilo da se kazne oni koji su sve i započeli i oni koji nisu reagirali.

Replicirao je Beriz Belkić te istaknuo da ne može prešutjeti otvorene prijetnje.

– Ako ste došli u Parlament da kažete da je ovo kraj BiH i da će RS nastaviti sama egzistirati, volio bih da mi objasnite na koji način to želite uraditi? Je li zaboravljate Dayton? Ako će meni goriti pod nogama i vama će. I prije će nestati RS nego BiH – kazao je Belkić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda upoznao je zastupnike Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH  o aktivnostima koje je osobno poduzeo u noći 6. lipnja 2013., ali i u razdoblju nakon toga.  Podsjetio je da je tražio hitno postupanje od nadležnih sigurnosnih i policijskih agencija kao i zahtjeve za pisano jamstvo za sigurnost zastupnika i nesmetano funkcioniranje državnih institucija.

– Pisma smo dobili i ona su proslijeđena domovima PSBiH – kazao je.

Istaknuo je da su održana i dva sastanka obavještajno-sigurnosnog odbora koji je zaključio da Ministarstvo sigurnosti BiH u koordinaciji s ostalim institucijama treba pristupiti izradi plan mjera za slične situacije u i oko Zgrade institucija te provođenju opsežne istrage o događajima.

Također, naglasio je da je Vijeće ministara BiH donijelo privremenu odluku o JMBG kojom je reguliran način izdavanja JMBG građanima.

Zastupnik (SDA)  Zijad Jagodić kazao je da način na koji je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda izašao iz Zgrade tijekom blokade nije bio u redu.

– Trebalo je makar onemogućiti kamerama da snime taj njegov izlazak – istakao je.  Bevanda je replicirao i istaknuo da je razočaran Jagodićevom diskusijom.

– Podlegli ste medijima i njihovim izvještavanjima. Izašao sam iz zgrade u 16.15 sati jer sam u 17.00 imao sastanak. Šta sam trebao? Da čekam kada će Valentin Inzko odlučiti hoće li izvlačiti Amerikance. I da se opet dogodi, opet bih isto postupio. Sramotno je to što ste rekli i dalo mi je ideju kakvu sliku imate o meni – zaključio je Bevanda.