Published On: Sri, ruj 5th, 2018

OVO JE MRTAV HLADAN IZJAVIO ŠVEDSKI SOCIJALDEMOKRAT: “Muslimani su najveća prijetnja Švedskoj od Drugog svjetskog rata”

Vladajući socijaldemokrati u svom predizbornom manifestu jedino što su mogli obećati dodatni je tjedan slobodnih dana za roditelje.

U jeku drastičnih promjena u raspoloženju među biračima i u političkim odnosima, pet dana prije općih izbora koji će se održati u nedjelju, 9. rujna, prema svim anketama, antiimigrantska krajnje desničarska stranka Švedski demokrati mogla bi ostvariti najbolji rezultat ikada na općim izborima u ovoj zemlji. Preskočila je pritom umjerenu desnicu i postala druga najveća stranka u Švedskoj s 19,5 posto glasova, piše Večernji list.

Raste rejting demokrata

Čak i ako ta brojka padne za nekoliko postotaka, zastupnička mjesta dovest će do toga da je skoro nemoguće formirati vladu u Švedskoj, bez bar pasivne podrške ili neke vrste dogovora između lijevog i desnog centra.

Socijaldemokrati, koji su dominirali na švedskoj političkoj sceni od tridesetih godina prošlog stoljeća, plaćaju cijenu nakon što su pružili dobrodošlicu za više od 300.000 tražitelja azila od 2015. godine, što je najveći broj u Europi po glavi stanovnika i švedsku populaciju dovodi do više od 10 milijuna.

Iako su ekonomski indikatori Švedske izgledali sjajno, nezaposlenost je na najnižem nivou u posljednjih deset godina, prognozira se rast od oko tri posto u 2018., nejednakost u visini dohotka raste brže nego u bilo kojoj drugoj državi OECD-a, kao trn u oku nacije koja se dugo ponosila svojim vrijednostima jednakosti.

Mattias Karlsson, glavni ideolog Švedskih demokrata, kaže da su imigranti jedna od dvije grupe, koje njegova partija najteže privlači.

Lider stranke Jimmie Åkesson jednom je opisao kako sve veći broj muslimana u Švedskoj vidi kao “našu najveću vanjsku prijetnju od Drugog svjetskog rata”.

Ta njegova izjava, prema najnovijim anketama, podigla je rejting stranke.

Vladajući se boje poraza 

Za Švedsku je, zasigurno, prijelomna točka bila izbjeglička kriza 2015. godine, a glasači su sve otvoreniji u izražavanju zabrinutosti nakon što je njihova zemlja prihvatila toliko velik broj izbjeglica.

U strahu od gubitka izbora i najlošijeg rejtinga u povijesti, švedska vladajuća Socijaldemokratska stranka u svom predizbornom manifestu jedino što je mogla obećati dodatni je tjedan slobodnih dana za roditelje.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare